По искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е

...
По искане на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е
Коментари Харесай

Бойко Рашков: МВР е издавало всичките си тайни - оперативни разработки на Цацаров

По искане на някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е имала достъп до всички оперативни разработки на Министерство на вътрешните работи, въпреки законът за отбрана на класифицираната информация да не разрешава сходно нещо. Това ново разобличаване направи шефът на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков в „ Алтернативата “ по ТВ1.

Попитан дали това не е идентично със скандалната разработка „ Червеи “, при която бяха източени осведомителните масиви на Министерство на вътрешните работи, Рашков разясни, че мащабите са несравними, защото „ Червеи “ е еднократен акт, а за достъпа на прокуратурата до оперативната информация е имало 10-годишно съглашение. Ето какво описа Бойко Рашков:

„ Натъкнах се на документи отпреди 10 години, когато Цацаров е бил основен прокурор. Той е сключил съглашение с тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи, с което е изработен сполучлив опит да се заобиколи закона за отбрана на класифицираната информация.

Споразумението планува опция избрани от основния прокурор държавни обвинители да се срещат и да четат оперативните разработки на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Това значи, че в случай че един служащ придобие сигнал и той записва оперативна разработка, тя вместо да е известна единствено на него, автоматизирано по силата на това съглашение става притежание на посочен прокурор. По какъв критерии се дефинира този прокурор, нямам визия. Има мотив да подчертая, че в Министерство на вътрешните работи става дума за съществена активност, на правилото на нелегалност. Тук става дума за 10 годишен интервал, в който самото министерство е разрешило да се разконспирира една секретна информация.

Започвам деликатно да изследвам тъкмо този въпрос. По данни на чиновници прокурори са казвали да се спре да се рабати по дадена разработка. В закона за отбрана на класифицирана информация за прокурорите важи правилото „ належащо да се знае “. А той се отнася за досъдебните каузи.
Това Споразумение към този момент не е годно. Защо прокуратурата не схване, че по силата на закона, те нямат достъп до тази информация. Когато „ определените “ прокурори гледат какво се случва, по какъв метод може да се опази информацията в Министерство на вътрешните работи “, попита риторично министър Рашков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР