По искане на българския клон на Европейската прокуратура в София

...
По искане на българския клон на Европейската прокуратура в София
Коментари Харесай

Европрокуратурата обискира фирми за строежа на тунел Железница

По искане на българския клон на Европейската прокуратура в София се правят обиски в шест компании и четири частни парцела в две български области. Това оповестяват на уеб страницата Европейската прокуратура.

Целта на претърсванията е да се съберат доказателства по съмнение за заграбване, корист с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел „ Железница “ - най-дългият пътен тунел в България, който неотдавна беше отворен за придвижване.

Строителството се управлява от Агенция „ Пътна инфраструктура “. Тя подписа контракт с консорциум от три компании за осъществяване на плана. Той е съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ ( 2014-2020 г.). Изпълнителят получи почти 185 млн. лева (около 95,6 млн. евро). 85% от средствата са от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, българският клон на Европейската прокуратура е почнал инспекция. От нея излиза наяве, че една от фирмите, част от консорциума, е обвинена в няколко престъпления, в това число заграбване, корист с еврофондове и пране на пари. Фирмата, обект на следствието, е направила за доста малко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 млн. лв. (5,6 милиона евро) към верига от " кухи " компании. Това е довело до изтегляне на огромни суми в брой от физически лица, които имат престъпно минало. Имената на тези компании и лица се появяват и в друго настоящо следствие на българския клон на Европейската прокуратура, касаещо инфраструктурни планове в железопътния бранш.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР