По-интересното нещо е, че има 4 млрд. лева неотчетени приходи

...
По-интересното нещо е, че има 4 млрд. лева неотчетени приходи
Коментари Харесай

Асен Василев: Бюджетът на служебния кабинет е постна пица за пенсионери и пържола за строителите


„ По-интересното нещо е, че има 4 милиарда лв. неотчетени доходи и 10 милиарда спомагателни разноски. Да кажем, че от 2 до 4 милиарда лв. са обществени разноски. А другите? Това, което споделя, е, че ще се усилват финансовите разноски за 2023 година. Това, което се вижда в този бюджет е, че това е постна пица за пенсионерите и обществените разноски и сочна пържола за строителни компании и военнопромишления комплекс “.

Това съобщи в предаването „ 120 минути “ съпредседателят на „ “ и някогашен финансов министър.

Фискалната политика и новият бюджет

„ Не е правилно, че би трябвало да се емитира нов дълг по 16 милиарда всяка година до 2025 година, както твърди министърът на финансите Росица Велкова. В бюджета за 2023 година разноските са с 10 милиарда повече. Целият обществен пакет тази година беше 2 милиарда лв. за полугодие “, изясни той.

„ Вторият огромен проблем е в макрорамката, която се прави по неверен метод. Не е нанесена корекцията на растежа на Брутният вътрешен продукт. Тази година в изискванията на всички рецесии българската стопанска система регистрира най-големия си растеж в последните 15 години. Към края на тази година ще доближи 4%. Тук приказваме за действителен растеж. Заложената инфлация е 12,7%. Сега е по-висока. Ако тези цифри се поправят, ще имаме не 173 милиарда, а 185 милиарда лв. Брутният вътрешен продукт. Цялото нарастване на пенсии до 4 милиарда лв. ще бъде покрито от данъчни постъпление, без да се усилва дефицитът “.

„ Минималната заплата не е обществен разход. Минималната заплата е административна мярка, която важи и за частния бранш. От там се усилват постъпленията “, безапелационен е той.

„ Фискалният запас е 13 милиарда лв.. Всички изтеглени заеми от служебния кабинет стоят на сметка в Българска народна банка. Нито една стотинка не е изхарчена. 3 милиарда лв. ще са за погасяване на остарял дълг през март 2023 година. Приходната част я оставихме с 1,6 милиарда повече от разходната. Към края септември приходите ще са с 1 милиарда повече. И следващата година ще има повече доходи, само че когато направиш бюджет, в който вдигнеш разноските с 10 милиарда, подцениш приходите с 4 милиарда няма по какъв начин да ти излезе сметката “.

Ще има ли държавно управление

„ Ние споделяме на нещо, което осъзнават, само че не желаят да признаят. Видяхме предходната година два Народното събрание, в които нямаше кабинет. Седмиците след третия парламент използвахме за диалози с политическите партии. Беше сложна за решение задача, само че успяхме. Сформирахме кабинет – добър или неприятен. Държавата функционираше. На седмия месец Има Такъв Народ отдръпна министрите си, само че това не означаваше, че не може да има кабинет на малцинството. Тогава внесе избор на съмнение, а въпросът ми към тях беше – какво реализират и какво следва? Какъв е проектът за ръководство, който предлага? “, добави той.

Според него е мъчно втората или третата мощ да сформират държавно управление:

„ Подкрепа от не търсим и няма да подкрепим техен кабинет. Последните 4 парламентарни вота създадоха разнообразни резултати на изборите. завоюва първите, Има Такъв Народ вторите, само че не се схванаха с другите. На третите ние бяхме първи и формирахме кабинет. На последните избори хората споделиха, че избират ръководството на. Сега виждаме обстановка, при която нито първата, нито втората мощ могат да образуват болшинство. Истината е, че би трябвало да стартират диалози по политики, само че българският гласоподавател ще би трябвало да реши накъде да наклони везните ".

Изборът на ръководител на Народното събрание

„ Против сме модела, в който се поставя фасада. Издигането на ни поставя в този модел. Има изключително съвещание във вторник. Мислите ли, че е решил да го свика и е подготвил дневния ред? “, уточни Василев.

„ Решението да оттеглим номинацията на Никола Минчев като ръководител на Народното събрание беше взето от парламентарната ни група “, изясни той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР