По инициатива на вицепремиера по климатичните политики и министър на

...
По инициатива на вицепремиера по климатичните политики и министър на
Коментари Харесай

Сандов обсъди с компетентните институции рисковете за българската Черноморска акватория заради войната в Украйна

По самодейност на вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов през днешния ден в Областна администрация – Варна се организира кръгла маса с представители на Българските военноморски сили (ВМС), Гранична полиция – Варна, Институт по океанология към Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология – филиал Варна (НИМХ), Изпълнителна организация „ Морска администрация” (ИАМА), Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури (ИАРА), Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура” (ДППИ), Регионална ревизия по околната среда и водите – Варна (РИОСВ-Варна), Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионална лаборатория – Варна (РЛ-Варна) към Изпълнителната организация по околна среда.

На срещата бяха разисквани рисковете за българската Черноморска акватория, както и опциите за предварителна защита, мониторинг на положението, продан на данни, съгласуваност на дейностите и ръководство на заканите, свързани с чистотата и сигурността на Черно море в подтекста на нападателните военни дейности на Русия на територията на Украйна.

Министър Сандов се срещна с създадените проекти и даде оферти по схемите за деяние при положение на пораждане на спешни обстановки от друго естество в Черноморската акватория. Беше подложен акцент върху нуждата от по-добра организация и навременна връзка сред обособените институции, всяка в границите на своите пълномощия.

„ Оставаме в непрекъснат контакт и започваме самостоятелни срещи с всички български институции и организации, свързани с опазването на чистотата и сигурността в Черно море, за попречване на рецесия, обвързвана с трансгранично замърсяване “ – съобщи министър Сандов.

На срещата беше решено да стартират ежеседмични проучвания на съставените елементи в морската среда, плавателните съдове, за които ще бъдат предоставени от Гранична полиция - Варна. Министър Сандов осведоми, че планува и срещи с регионалните шефове на Варна, Добрич и Бургас, на които да се разиска актуализирането и създаването на нови спешни процедури за усъвършенстване на времето за реакция и взаимоотношението сред институциите.

От БДЧР възнамеряват осъществяване на спомагателен изследователски мониторинг на морските води взаимно с специалисти от Румъния. Чрез Министерство на околната среда и водите е открит контакт с румънската страна и е планувана работна среща при започване на идващия месец за разискване местоположението на пунктовете за премерване, както и на веществата, които ще подлежат на надзор. На 5 април в България беше и румънският министър на околната среда, с който също бяха разисквани аспектите на по-задълбочено съдействие, в това число и във връзка с продан на данни сред двете страни.

От Военноморски сили рапортуваха за 10 случая с цивилни кораби на територията на Черно море от началото на военните дейности, като разясниха, че при нито един от тях не е установен разлив на субстанции или друго замърсяване на морската среда. Инвазията на съветската войска в Украйна слага в риск промишлена инфраструктура, химически хранилища и военни уреди на територията на Украйна. Беше изтъкнато, че повреди и опустошения там носят риск и за България, като замърсяване може да доближи до българската акватория по река Днепър, през Украинското крайбрежие и по естествените морски течения, идващи към страната ни от североизток.

Другата заплаха е от нуклеарния комплекс в Украйна – атомната електроцентрала „ Запорожие “, към която се организират военни дейности, изясни министър Сандов. В станциите на Национален институт по метеорология и хидрология в области Варна и Добрич са ситуирани три от пунктовете – част от Националната автоматизирана система за непрестанен надзор на радиационния гама-фон. Станциите работят в непрестанен режим и изпращат данни в централната станция в Изпълнителна агенция по околна среда. От Национален институт по метеорология и хидрология организират всекидневен мониторинг и на бета-активността. За последните няколко месеца са регистрирани единични случаи на минимално завишаване на равнищата, което не съставлява заплаха за човешкото здраве и е с натурален генезис.

По-късно денем министърът посети и региона на Девня, където се срещна с локални цивилен организации, с кмета на града, както и с представители на предприятия в региона.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР