По инициатива на Посолството на България в Москва, на 28

...
По инициатива на Посолството на България в Москва, на 28
Коментари Харесай

Изложба «Шедьоври на църковното изкуство на България» се откри в Третяковската галерия в Москва

По самодейност на Посолството на България в Москва, на 28 юни 2018 година в Държавната Третяковска изложба в Москва се откри изложбата «Шедьоври на църковното изкуство на България».

Официално изложбата бе открита от посланика на Република България в Руската федерация Бойко Коцев, министъра на културата на България Боил Банов, шефа на галерията Зелфира Трегулова и заместник-директора на НИМ Надя Николова. В церемонията по откриването участваха и Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, основният секретар на Светия Синод Мелнишки свещеник Герасим, както и ръководителят на Отдела за външни църковни връзки на Руската православна черква митрополит Иларион.



Изложбата «Шедьоври на църковното изкуство на България» в Третяковската изложба, която се организира след 40 годишна пауза, разрешава да се проследят съществени стадии от историята на българската просвета и изкуство от епохата на византийското въздействие до интервала на Националното Възраждане ΧVIII-ΧΙΧ век, когато се образуват локалните иконописни школи. Уникалните експонати включват: антични икони и ръкописи, бродирани тъкани, литургична утвар – ще дадат опция на посетителите да се приобщят към богатото духовно завещание на България. Изложбата ще бъде отворена за аудитория от 29 юни до 2 септември 2018 година



В знак духовна общественост сред съветския и българския народ в Москва дойде Чудотворното копие на троянската иконата на Св. Богородица Троеручица, което се съхранява в българската черква в Берлин. Иконата ще бъде изложена за поклонение в храма-музей Свети Николай в Толмачах при Третяковската изложба. В деня на откриването 28 юни се състои молебен.

Участници в плана:
Национален исторически музей, София,
Музеят «Старинен Несебър», Несебър,
Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, София
Организатор на плана: Държавна Третяковска изложба

при поддръжка на Министерство на културата на Руската Федерация
Куратор на изложбата: Елена Саенкова

Проектът е подсилен от Министерство на културата на Република България и Посолство на Република България

При съдействието на Българския културен институт в Москва
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР