По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството

...
По инициатива на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството
Коментари Харесай

Кабинетът ухажва Ковачки да не затваря тецовете

По самодейност на министъра на енергетиката Росен Христов в Министерството на енергетиката през днешния ден се е провела среща с управлението на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", която се намира в Димитровград, и Топлоелектрическа централа " Брикел ", която се намира в Гълъбово.

В срещата е взел участие и водещият се за съветник на двата теца Христо Ковачки. За този факт обаче не се оповестява в прессъобщението на енергийното ведомство. Това оказва се от изпратена от министерството фотография от срещата. Неофициално собствеността на двата теца е свързвана с Ковачки.

На 17 юли някогашният министър на околната среда Борислав Сандов не беше позволен до територията на Топлоелектрическа централа " Брикел ". Два дни по-късно някогашният министър председател Кирил Петков направи изненадваща инспекция в теца и откри куп нередности. Той изиска и отчет от ДАНС, с цел да се откри кой е действителният притежател на " Брикел " и дали е налице връзка с Ковачки, която не е заявена по надлежния ред.

Преди 10 дни Христов и Карамфилова оповестиха, че Топлоелектрическа централа " Марица 3 " ще бъде затворена краткотрайно, тъй като в случай че не бъде и тя продължи да замърсява, имало заплаха да бъдат затворени трите огромни топлоелектрически централи в Маришкия басейн, известни като Топлоелектрическа централа " Марица-изток 1 ", Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 ".

ЕЦ " Брикел " беше затваряна неколкократно по заповед на Сандов, само че съдът в последна сметка реши, че топлоцентралата следва да продължи да работи.

В днешната среща е взел участие и екип от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпред с екоминистъра Росица Карамфилова. Темата на срещата е бил изисканият от двете министерства проект от Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 " да прекратят замърсяването на въздуха в Гълъбово и Димитровград в пъти над нормите.

" Проблемът има решение и то е техническо, а не политическо и посредством предизборни митинги. Има явен комплекс от ограничения, които могат да доведат до влизане в избраните правила, в случай че не - ще бъдем принудени да преминем към затваряне ", е декларирал Христов, визирайки евентуално митингите, които се организираха преди десетина дни пред " Брикел " в Гълъбово с искане централата да спре да замърсява и да бъде затворена.

От своя страна Росица Карамфилова е отбелязала, че служебното държавно управление не желало да се стига до затваряне на двата теца, само че " няма да вършим компромис с ежедневните инспекции и спазването и използването на закона ".

От Министерството на енергетиката настояват, че управлението на двете предприятия е показало пред Христов и Карамфилова съответни краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения за всяка топлоцентрала, с които да се подсигурява работа на тецовете в границите на еконормите.

Те включват: потреблението на въглища с ниско наличие на сяра, възстановяване на успеваемостта на горивния развой, разширение на сероочистните съоръжения, прекосяване към понижен потенциал на работа и превантивно прекратяване на такава, когато бъде записано приближаване на нормите за качество на въздуха за серен диоксид.

Според енергийното ведомство осъществяването на някои от тези стъпки към този момент било почнало и в двете сдружения, като енергийното и екоминистерството твърдят, че ще оказват непрекъснат мониторинг и надзор по неговото използване. От страна на Министерство на околната среда и водите ще се правят ежедневни инспекции. От предприятията са дали обещание, че през идващите месеци стартира огромен ремонт на котлите на Топлоелектрическа централа " Брикел ".

Ръководството на двата теца е показало идея за дълготрайна капиталова стратегия на сдруженията, която включва въвеждане на термолитична апаратура с 400 мегавата мощ.

Обсъдено е било реализирането на пилотен план по нея, който щял да се следи от Министерството на енергетиката и неговите специалисти. Неговото сполучливо осъществяване ще е значимо за понижаване на въглеродните излъчвания и реализиране на действителна декарбонизация от страна на сдруженията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР