По инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев на 13

...
По инициатива на лидера на ПЕС Сергей Станишев на 13
Коментари Харесай

Станишев: Скандално е да не сме в Шенген и да има още изчерпан механизъм за оценка

По самодейност на водача на ПЕС Сергей Станишев на 13 декември в Европейския парламент ще се организира полемика за участието на България, Румъния и Хърватска в Шенген. Станишев към този момент е получил поддръжката освен на представителите на ПЕС, само че и на президента на Екологичен потенциал Антонио Таяни. Лидерът на европейските социалисти благодари и на всички евродепутати. " Радвам се, че получих единомислеща поддръжка за тази самодейност ", разяснява той пред медиите.

Вече 6 години, чисто конюнктурно и по съображения на една или друга страна, този въпрос се отсрочва, което е скандално, възмути се Станишев. Според него сходно държание подкопава убеждението, че Европейски Съюз си държи на думата.

Станишев бе безапелационен, че до края на председателството на Европейски Съюз от наша страна трите страни би трябвало да влезем в Шенгенското пространство.

По думите му механизмът за съдействие и оценка за правосъдната ни система би трябвало да отпадне също следващата година, тъй като той към този момент е привършен и не дава добавена стойност.

Станишев разяснява и възможното присъединяване на социалдемократите от ГСДП в немското държавно управление.

" Всички разновидности на този стадий са вероятни. Конгресът разпореди на Мартин Шулц да стартира диалози с Меркел. Това ще продължи доникъде на януари следващата година. След това, в случай че има положителни резултати, ще се премине към мандат за водене на договаряния за сформиране на държавно управление. И най-после ще има партиен референдум дали социалдемократите да влязат в държавното управление ", изясни той.

Според него, по-рано от март не може да се чака сформиране на държавно управление, само че и другите разновидности като предварителни избори, държавно управление на малцинството с поддръжката на ГСДП по значими въпроси не са изключени.

Запитан за персоналното му мнение дали ГСДП би трябвало да влезе в кабинет на Меркел, водачът на ПЕС уточни, че ръководство с присъединяване на социалдемократите е по-добрия вид от ръководство без тях, само че посочи, че решението е вътрешнопартийна работа на немските социалдемократи.

Накрая Сергей Станишев сподели картина, която ще подари на Стефан Данаилов за неговия 75-ти рожден ден и персонално написа посвещение към известния артист и политик: " На бате Серго от Серго! ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР