По инициатива на катедра История и археология при Философско-историческия факултет

...
По инициатива на катедра История и археология при Философско-историческия факултет
Коментари Харесай

В Пловдив представиха нови данни за ДС и бялата емиграция

По самодейност на катедра " История и археология " при Философско-историческия факултет в Пловдивския университет през днешния ден беше показан 44-ият документален алманах от поредицата за архивите на Държавна сигурност, отдаден на така наречен бяла емиграция. Изданието дава опция тематиката за съветските емигранти у нас да бъде прегледана и през призмата на документите на репресивния уред на Българската комунистическа партия. На катедрата бяха дарени документални издания от профилираните поредици на Комисията по досиетата.

Сборникът " Държавна сигурност и бялата  емиграция в България /1944-1991/ " съдържа архивни документи, които не са оповестявани до този миг в общественото пространство. Още с установяването на Временната комисия на 28 октомври 1944 година, доминирана от съветството военно командване, на вътрешното министерство се слага задача да се изготви прецизен лист за бялата емиграция, пристигнали в България през 1917-18-19 година. Установява се, че у нас живеят 12 786 руснаци, от които 8000 мъже. Те се заселили в североизточната част на страната.  При изследванията излизат данни за така наречен " таврийски българи ", които са към 60 души и се оказва, че 13 са били обект на Държавна сигурност, 2 са били привлечени за сътрудници и така нататък

Сборникът " Държавна сигурност и бялата емиграция в България 1944-1991 година " включва 128, а разширеният му електронен вид 248 документа, подредени по последователен принцип.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР