По-информирани граждани, повече държава Често винят медиите за всички обществени беди.

...
По-информирани граждани, повече държава
Често винят медиите за всички обществени беди.
Коментари Харесай

В Пловдив и областта: Едва 200 чиновници обслужват над 7-хил...

По-информирани жители, повече страна

Често винят медиите за всички публични беди. Четвъртата власт обаче не задава тона на публичните процеси. Може да е коректив или да обслужва политиката и властта, съгласно убежденията на публицистите, може да предизвика диспути и да разкрива нередностите, само че не може сама да сътвори или да взриви гражданското общество. Но сигурно може да му е от изгода.  

Един от многото проблеми на българския преход са нереформираните институции. Повечето от тях работят постепенно, съпротивляват се на измененията и постоянно малтретират бизнеса и жителите, вместо да ги обслужват. Много хора не могат да се ориентират в лабиринта от ведомства и организации, не знаят къде и по какъв начин тъкмо до получат нужното им административно обслужване и губят огромна част от времето си, с цел да обикалят разнообразни ведомства, дирекции и отдели.

За да е в действителност от изгода на читателите си, „ Марица ” започва поредност, в която ще показа всички общински и държавни институции, които работят на територията на Пловдив. Ще ви осведомяваме с какво тъкмо се занимават, каква е структурата им, по какъв начин най-лесно да влезем по отношение на тях и какво да създадем, в случай че не си правят работата.

Вече ви представихме най-голямата институция - Община Пловдив, Областната администрация, ОД МВР-Пловдив, Агенция за обществено подпомагане-Пловдив, и дирекция " Социална политика ", както и регионите " Централен " и   " Южен ". Днес описваме за две от най-важните звена на Министерство на земеделието, които обгрижват фермерите от района - това са Областна дирекция " Земеделие " Пловдив и Областна дирекция Пловдив към Държавен фонд " Земеделие " - Разплащателна организация.



Областна дирекция „ Земеделие “ и Областна дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ в Пловдив са две от стратегическите структури към Министерство на земеделието в страната, които работят в услуга на земеделските производители. Фермерите, които занапред прохождат в сектора, писмено започват активността си от първата. Фондът е институцията, която е директно обвързвана със субсидирането на стопаните както по линия на държавното подкрепяне, по този начин и по линия на Общата селскостопанска политика и Общата политика в региона на рибарството на Европейски Съюз.

За новите стопани регистрацията по Наредба 3 е наложителна. Тя се прави целогодишно в ОДЗ Пловдив и легитимира активността им като растениевъди или животновъди. За останалите фермери има обвързана със срок пререгистрация - от 1 октомври, когато е началото на стопанската година, до последния ден на обрисуване на площите за директните заплащания през юни идната година. Без заветното зелено регистрационно картонче, което се получава при регистрацията, нито един производител не може да съобщи каквито и да било претенции за заплащане или обезщетение, да кандидатства по схеми и ограничения за подкрепяне към ДФЗ, нито пък да продава легално продукцията си.  



Като профилирана териториална администрация към министъра на земеделието ОДЗ Пловдив е вторичен разпоредник на бюджетна прехрана. Тя е най-голямата като обсег от всички регионални аграрни дирекции в страната, заради което има и максимален брой чиновници. При щатна бройка 105 души, сега към ОДЗ Пловдив работят 100, като включително влизат и специалистите към 13-те общински служби по земеделие /ОСЗ/. Служителите са затрупани с работа целогодишно. " Работата при нас няма край, тъй като влизаме от акция в акция ", споделя шефът Ангел Личев.

В Устройствения устав са записани 

78 уговорката, които има профилираната администрация към ОДЗ Пловдив.

 Ще изброим единствено някои от тях: основава и поддържа регистри, свързани със Системата за идентификация на земеделските имоти (СИЗП), оказва подпомагане на лицата, кандидатстващи по схемите и ограниченията за подкрепяне, управлява дейностите по поддържане на картата на възобновената благосъстоятелност, организира търгове за отдаване чартърен или аренда на земи от Държавния аграрен фонд, приема и дава отговор на тъжби освен на аграрни производители, само че и при разногласия сред наследници на земи, всеки месец образува комисия за смяна предназначението на земеделските земи. За тази скъпа процедура, която коства няколко хиляди лв., има огромен интерес - сред 40 и 60 преписки на месец, а най-вече са искащите да трансформират статута на земята в Община " Родопи ". Затова и неслучайно там има взрив на строителството в региона. От юни тази година на всички регионални аграрни дирекции са вменени нови задължения - да правят инспекции в кланиците, да инспектират регистрирани нови животновъдни обекти за рандеман на краве мляко и редица други действия, свързани с животни, които действия се дублират с регионалната дирекция на Агенцията по храните. Към ОДЗ Пловдив има и обща администрация, както и основен секретар, също с редица задължения.



Цялата ОДЗ и нейните 13 ОСЗ обслужват 7034 земеделски производители от Пловдивска област, по данните за 2021-2022 година За съпоставяне миналата стопанска 2020-2021 година техният брой е бил 7419. Тенденцията за понижаване на фермерите се следи във всички области в страната. Статистиката към Министерство на земеделието и храните сочи, че максимален е броят на земеделските стопанства в областите Благоевград и Пловдив, надлежно 10.2% и 8.2% от общия брой в страната през 2020 година Към момента

общата обработваема земя в област Пловдив е 224 569.08 хектара 

/1 ха=10 дка/. В района се отглеждат главно зеленчукови,  овощни,  зърнено-житни, маслодайни, механически, фуражни култури и лозя. 

Пловдивската Областна дирекция на Държавен фонд „ Земеделие “ е една от 28-те регионални дирекции в страната, в която се ползват схеми и ограничения за подкрепяне и една от 11-те с функционалност на Регионална разплащателна организация. Към момента се управлява от Пламен Мекиков, а на негово послушание са 84 специалисти. Нейните чиновници също са нонстоп в акции. Месечните хонорари на специалистите в двете аграрни структури са сходни. Според заеманата служба и годините стаж варират от 710 лева до близо 3000 лева

 

Две шефски рокади за по-малко от година



Пламен Мекиков е най-новият шеф на Държавен фонд " Земеделие " - Разплащателна организация в Пловдив, с няколко месеца работа като шеф. Преди това той бе шеф на отдел към Регионалния механически инспекторат към регионалната дирекция на ДФЗ под тепетата.

За по-малко от година той е вторият човек, който сяда на шефския стол. Негов предходник бе Владислава Казакова, която бързо бе издигната до заместител изпълнителен шеф в Централно управление на ДФЗ. На нея са поверени ресорите „ Директни заплащания на повърхност “ и „ Информационни технологии “. Нейното израстване става по времето на различен пловдивчанин, който сега заема поста изпълнителен шеф на ДФЗ. Това е някогашният началник на Национална агенция за приходите Пловдив Георги Тахов.



Назначаването на Казакова за началник на ДФЗ в Пловдив е казус, с който се разруши дългогодишният властнически модел за ръководство на структурата. Преди това нямаше по какъв начин да е по-различно, в случай че индивидът, който най-дълго бе отпред - Йосиф Ячев, е от ГЕРБ и общински консултант от същата партия в Раковски. В продължение на 13 години той бе отпред на фонда в Пловдив. Иначе е в системата от 2003 година, а шеф - от 2009 година до лятото на 2022 година



За освобождението му от поста има две версии. Едната е, че е жертва на политическата чистка, извършена от предходния длъжностен аграрни министър Иван Иванов в множеството регионални дирекции на ДФЗ в страната. Според другата версия Йосиф Ячев се е разделил с шефското място след визитата на прокурор №1 на Европейски Съюз Лаура Кьовеши в България. В рамките на нейната аудиенция стана ясно, че винопроизводител от Пловдив е получил неоправдателна присъда поради опит да източи европейски средства. Ячев към момента е в системата. Той е преназначен в основен специалист на отдел в Регионалната разплащателна организация. 

Ангел Личев е шеф на Областна дирекция " Земеделие " Пловдив от една година. Той пое поста от Велина Панчева, която остана да работи там като основен секретар, а длъжността е с сан на зам.-директор. Ангел Личев е инж. агроном. Завършил е Аграрния университет в Пловдив със компетентност " Полевъдство ". В занаята е " врял и кипял " и наясно с проблемите в агросектора. Преди да оглави земеделската дирекция под тепетата, бе дълготраен шеф на общинската работа по земеделие в Стамболийски.

 

 

ДФЗ и ОДЗ под тепетата са на 1 км разстояние



Като местоположения Областна дирекция „ Земеделие “ и Областна дирекция на Държавен фонд " Земеделие " в Пловдив са на разстояние не повече от километър една до друга. На фона на огромните градски тапи това е улеснение за земеделските производители, в случай че би трябвало в един ден да посетят и двете институции. Областна дирекция „ Земеделие “-Пловдив се намира на бул. „ Марица “ 122, ет. 3 /Водната палата/, а ДФЗ-Пловдив приема фермери на бул. „ Цар Борис III Обединител “ 20-А /бившата постройка на " Петрол " /.

На уеб страницата на ОДЗ има разгласен един телефонен номер за контакт: 032/63 40 22. Електронната поща е Центърът за административно обслужване е с работно време от понеделник до петък, от 08:00 до 18:00 часа. Приемният ден на шефа е всяка сряда от 09:30 до 12:00 часа.

Директорът на ДФЗ-Пловдив няма приемен ден с жители. Те могат да се съветват по имейл:, на място или на следните телефони в отделите:  Прилагане на схеми и ограничения за подкрепяне /ПСМП/ - 032 921 433, Регионална разплащателна организация /РРА/ - 032 921 521, Регионален механически инспекторат /РТИ/ - 032 921 541.

Във Водната палата се намира и пловдивският офис на Националната работа за препоръки в земеделието. Четиримата му специалисти имат ангажимент да съветват гратис земеделските производители, както и да изготвят гратис планове по разнообразни схеми и ограничения за подкрепяне. За разлика от другите офиси на НССЗ в страната, локалният не е доста деен и чужд за огромна част от фермерите.

 

Първото дело за корупция в ДФЗ Местен фермер отвори работа на Лаура Кьовеши



Земеделски производител от Пловдивско стана причина ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура да образува първото дело у нас за корупция в ДФЗ. Производството е против Траян Делиагов - чиновник в Централно управление на ДФЗ. Както " Марица " писа, той бе задържан през есента на 2021 година на бензиностанция в София директно след приемане на белязаните 5000 лева Делото завърши с условна присъда, а Делиагов е възобновен на работа. 

През лятото на 2022 година Европрокуратурата се намеси в различен случай, обвързван с фермер от Пловдивско, и предотврати източването на 400 000 евро. В лъжливата скица бе упрекнат шеф на винарска компания в района.

При първия случай следствието откри, че специалистът изискал и получил парите от аграрни производител, който кандидатствал по Програмата за развиване на селските региони. Трябвало да получи дотации по програмата през декември 2020 година, само че те се бавели. В началото на 2021 година решил да потърси помощ и негов другар му дал името и телефона на Делиагов. Двамата се срещнали и чиновникът обяснил, че знае за какво закъсняват заплащанията и в случай че предприемачът желае да ги вземе, би трябвало да му се отплати с 5000 лева

Изискването било да заплаща същата сума и за всяка от 9-те схеми, по които фермерът имал да получава дотации. Част от парите служителят от ДФЗ прибрал още на първите срещи с агробизнесмена. След като платил, той получил съвсем 600 000 лева по няколко схеми и ограничения от програмата.

През лятото обаче специалистът изискал още 5000 лв., с цел да не се правят по-нататъшни инспекции на предприемача или в случай че има такива, да са позитивни за него. Тогава земеделецът подал сигнал и Делиагов беше арестуван с белязаните 5000 лв..

В края на юли тази година и дни преди да бъде закрит, Специализираният углавен съд осъди Делиагов условно на 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен период. Подсъдимият специалист на ДФЗ, който бе освободен от работа с претекст да не въздейства " от вътрешната страна " на изхода на делото, се завърна победоносно в края на септември 2022 година, а институцията не апелира присъдата. 

При втория случай винарят показал подправени документи при кандидатстване за финансиране. по програмата на Европейски Съюз за промотиране на земеделска продукция отвън границите на Европейски Съюз. Бизнесменът кандидатствал за дотация от 390 452 евро по Националната стратегия за подкрепяне на Европейски Съюз през 2020 година, като парите трябвало да се употребяват за реклама на виновността на избата в Русия, Беларус и Виетнам сред 2021 и 2023 година Той бе наказан условно на една година отнемане от независимост и санкция от 2000 лв.. Обвиняемият се призна за отговорен и подписа съглашение с Европейската прокуратура.

 

Още ехти абсурдът " Белев против Цонева "



През 2007 година Областна дирекция „ Земеделие “ Пловдив, която по това време се водеше " Земеделие и гори ", се разтресе от огромен скандал. Тогавашният й шеф и прокурист на министъра на земеделието Светослав Белев бе наказан на година и половина отнемане от независимост условно с четири години изпитателен период. Белев бе приет за отговорен за това, че на 17 юли 2001 година в качеството си на длъжностно лице е сключил осем контракта за покупко-продажба на недвижими парцели за персонална полза, написа в претекстовете си Окръжният съд в Пловдив. Година преди този момент Белев е ощетил хазната с 22 000 лв. от неизгодни размени на имоти от Държавния аграрен фонд с неравностойни по качество и величина частни земи.

В осъществяването на покупко-продажбите е взела участие и брачната половинка му Ваня Белева. Пет от парцелите са в Браниполе, а три - в Белащица, и са частна държавна благосъстоятелност. Освен наложеното наказване, Светослав Белев бе санкциониран с 1500 лева и лишен от правото да заема управителна служба в държавната администрация за период от четири години. Той апелира, а напролет на 2009 година бе оправдан заради отминалост на делото.



Скоро измежду това Белев направи многократни скандални опити да се върне на шефския стол, само че не съумя да се пребори с наследничката си Стефанка Цонева. В дирекцията той правеше циркове, развявайки решения за преустановяване на две наказателни производства против него за корист със служебно състояние. Даже за седмица беше се самонастанил в един от кабинетите,  изчаквайки решението на тогавашния поземлен министър Валери Цветанов да разгласи законния шеф, само че изтегли късата съчка. По-късно кандидатства и бе утвърден за началник на общинската земеделска работа в Раковски, която управлява няколко години. За негово отчаяние бе " разжалван " до младши специалист, а тази пролет пристигна време да се пенсионира.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР