По информация от уебсайта northkoreatech.org документи, получени от посолството на

...
По информация от уебсайта northkoreatech.org документи, получени от посолството на
Коментари Харесай

Северна Корея оповести информация около предстоящото изстрелване на изкуствен спътник!

По информация от уеб страницата northkoreatech.org документи, получени от посолството на Корейската народно-демократична република (КНДР) в Лондон, демонстрират нова информация по отношение на идното изстрелване на севернокорейски неестествен сателит. КНДР е една от най-изолираните страни в целия свят и е в дъното на класациите във връзка с свободни медии и независимост на словото. Но във връзка с идното изстрелване страната сподели малко по-голяма степен на отвореност, като тя се показва посредством по-голямо количество налична информация и покана на задгранични публицисти и специалисти да следят изстрелването. Тази относителна отвореност би могла да се изтълкува като отговор против отрицателната реакция на страни, които упорстват Северна Корея да прекрати подготовката по изстрелването.

Изстрелването на изкуствения сателит ще стане в границите на петдневен интервал сред 12-ти и 16-ти април. Изстрелването може да стане стане когато и да е сред 7:00 и 12:00 локално време, което значи 1:00 и 6:00 часа българско време.

Напомням на читателите, че предходният опит за изстрелване (през 2009 година, след което севернокорейският сателит не съумя да доближи орбита и се приводни в океана) включваше изстрелване от източните райони на КНДР и траектория, която минаваше непосредствено над Япония. Но през днешния ден обстановката е по-различна. Предстоящото изстрелване (през април тази година) ще бъде извършено от северозападната част на Корейския полуостров, област Чолсан от Северна Провинция Пхенган. Траекторията на ракетата този път е подбрана да минава, доколкото е допустимо, съвсем напълно над морето, като ракетата “Ънха-3 ” ще поеме на юг и в случай че всичко мине сполучливо, изкуственият сателит ще навлезе в полярна орбита.

 DPRK Satellite trajectory

Това изображение илюстрира предстоящата траектория на ракетата “Ънха 3 ”, която би трябвало да изведе в орбита изкуствения сателит “Кванмьонсон 3 ”. Image: northkoreatech.org

Така ракетата в началото ще премине около западното крайбрежие, след което ще прелети над  южнокорейските острови Баегрион-до, Даешон-до и Сошеон-до. Тогава ракетата ще лети известно време над водата, преди да мине сред японските острови Мияко и Ишигаки.

Дотогава изкуственият сателит ще би трябвало към този момент да е навлязъл в орбита и да прелети над Филипините.

Ракетата “Ънха-3 ” е тристепенна, висока е 32 метра и би трябвало да е в положение да може да изведе в космоса сателит с размер 100 кг.

Междувременно продължава полемиката сред КНДР и Съединени американски щати. На 27 март Корейската Централна Новинарска Агенция (kcna.kp, един от формалните севернокорейски уебсайтове) излезе с обява със следното заглавие: “САЩ не би трябвало да ползват двоен стандарт във връзка с изстрелването на изкуствения сателит на КНДР ”. Публикацията е във връзка формалната позиция на Съединени американски щати, че изстрелването е провокативен акт, който заплашва международния мир.

“САЩ споделят, че не са враждебни по отношение на КНДР, само че не са се разграничили към момента от закоравялата идея на борба ”, се оповестява в обявата.

“КНДР е поканила непознати специалисти и публицисти да следят изстрелването на изкуствения сателит, с цел да се потвърди по транспарантен метод, че то е част от научната и софтуерна работа за спокойно асимилиране на космоса, което няма връзка с военна активност. КНДР също е поканила специалисти от Американската Национална Аеронавтическа и Космическа Агенция (т.е. НАСА), тъй че да могат да видят с очите си мирния темперамент на сателитното изстрелване в КНДР ”.

По отношение на настояването на външния свят КНДР да приключи подготовката по изстрелването, страната е безапелационна. “На 29 февруари съглашение сред КНДР и Съединени американски щати постанови мораториум за ‘изстрелването на дългообхватни бойни ракети’, само че не и за ‘изстрелване на дългообхватни ракети, включващи спътници’ или ‘изстрелване благодарение на технология от балистични ракети’. КНДР няма да се откаже от изстрелването на сателит с мирни цели, което е законно право на всяка суверенна страна и е  условие за икономическо развиване ”.

: Какво знаем за Корейската народно-демократична република и галактическите й упоритости? – оповестена в раздел “Статии ”, подсекция “Мнения и разбори.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР