По идея на “Зелена София вече заработи сайт с интерактивна

...
По идея на “Зелена София вече заработи сайт с интерактивна
Коментари Харесай

Интерактивна карта упътва за разделно изхвърляне на отпадъци в София

По концепция на “Зелена София ” към този момент проработи уебсайт с интерактивна карта, на която жителите на София бързо и елементарно ще могат да намерят информация по какъв начин и къде да изхвърлят разделно всички типове битови боклуци.

На адрес www.waste.sofia.bg е посочено местоположението по квартали на най-близките контейнери за разделно събиране на хартия, метал, пластмаса и стъкло; на контейнерите за зелени боклуци, както и на общинските площадки за предаване на вторични първични материали. Сайтът съдържа информация и за всички останали типове боклуци и режима на тяхното събиране – със поръчка или по график и съответните телефони за контакт.

Готови са и осведомителните стикери за всички 24 региона на София , които в детайли и разбираемо коментират какво би трябвало да вършат столичани с боклуци като мебели, строителни материали, остаряло електрическо обурудване, батерии, автомобилни гуми, медикаменти, препарати, биоотпадъци и други Те не би трябвало да бъдат изхвърляни непосредствено в сивите контейнери. Именно тази необятно публикувана процедура попречва работата на завода за механично-биологично отнасяне на отпадъците в село Яна, регион " Кремиковци ".

Стикерите са налични на уеб страницата, откъдето всеки може гратис да ги смъкна и разпечата. Идеята е информацията да стигне до оптимално огромен брой хора, които да бъдат стимулирани и улеснени в устрема си да се грижат за опазването на околната среда.

При събран биоотпадък (например храни) съответната етажна благосъстоятелност може да се обади до общината и да поръча специфичен резервоар, който ще пристигна до блока и по-късно предаденото ще бъде рециклирано - обясни пред Радио София Елица Панайотова, координатор на план " Зелена София " .

С актуалната самодейност “Зелена София ” и Столична община целят да осведомят жителите за положителните практики при разделното изхвърляне на боклук и да покачат % на рециклирани боклуци на територията на София.
Интернет страницата е създадена благодарение на съдружие “CSR Bulgaria ”, Център за научни проучвания и проектиране – УАСГ, дирекция " Управление на отпадъците " и Столичен инспекторат.

Повече за концепцията и функционалностите на уеб страницата, къде какво може или не би трябвало да се изхвърля - чуйте от диалога на Божидар Янев с Елица Панайотова.

Проект „ Зелена София “
Задачата на неговия екип е да координира политиките за стабилно развиване на Столична община, както и да приготви кандидатурата на града в състезанието " Зелена столица на Европа ", проведен от Европейската комисия. Екипът цели да реализира значителен прогрес по няколко предпочитани тематики: качество на въздуха, превоз, зелени градски площи и отнасяне на отпадъците.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР