По груби изчисления около 40% от домакинствата са енергийно бедни.

...
По груби изчисления около 40% от домакинствата са енергийно бедни.
Коментари Харесай

Около 40% от домакинствата са енергийно бедни

" По груби калкулации към 40% от семействата са енергийно небогати. Това значи, че след разход за сила, разполагат с приход под формалната линия на беднотия ", сподели пред БНР Теодора Тенева, основен помощник към Института за стопански проучвания към Българска академия на науките.
Според Тенева сметката е направена с цени към 2021 година В детайлите е включена и цената за сила като определяща доходния аршин, тъй че когато цената пораства, ще пораства и доходният аршин.
По думите й, самото определение за дефиницията енергийна беднотия, не е задоволително.
" Необходимо е да се дефинира способен орган, който ще ръководи политиките и който ще сътвори осведомителната система с приходи и жилищни характерности на семействата, с цел да може да дефинира кой ще получава съответните ограничения. Друга значима стъпка е финансирането. Ние сега нямаме избран фонд, съответно за тази група семейства. Двата най-основни фактора за подкрепяне на семействата, точно ръководещ орган и финансиране, не съществуват ", сподели Тенева.
Според нея е значимо държавното управление да сътвори подобен механизъм, а дълготрайните ограничения са най-важни. Домакинствата могат да се подкрепят сами, като санират жилищата си.
По-рано стана известно, че Министерството на районното развиване и благоустройството ще обезпечи средства за санирането на последните 52 блока по Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания. Става въпрос за жилищни здания в общините Столична (24), Пловдив (1), Русе (4), Хасково (10), Добрич (8), Каварна (3) и Тутракан (2), които имат подписани контракти през 2015 и 2016 година, само че за които не е обезпечен финансов запас през годините.
Важно изискване е тези 52 здания към днешна дата да не са финансирани от различен източник и да нямат градивни проблеми. Предстои прехвърлянето на средствата да бъде утвърден от Министерския съвет.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР