По-голямата част от студентите вече се върнаха към обучение присъствено.

...
По-голямата част от студентите вече се върнаха към обучение присъствено.
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Над 130 са студентите от Украйна в Софийския университет, помагаме им финансово

По-голямата част от студентите към този момент се върнаха към образование присъствено. Това съобщи в " Денят стартира " ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Българската страна финансира опцията студенти с български генезис да се образоват у нас. Над 130 са тези от Украйна в Софийския университет, можем да допринесем основно финансово, освободени са от разплащане на таксата за общежитие, режийни, следва да се одобри и гратис изхранване, сподели Герджиков.

Той изрази терзание, че това не е задоволително и институциите би трябвало да се обединят, с цел да обезпечат нужното на украинските студенти.

Проф. Герджиков разяснява, че промяната във висшето обучение върви добре към този момент 7-8 години. Броят на студентите внезапно е намалял, съвсем двойно. Сега има конкуренция за студентските места, което ще докара до повече конкуренция. Закриват се неприсъщи за университетите специалности, поради неправилен модел на финансиране в предишното. Сега се подтиква качеството. Реформата се е направила благодарение на ректорите, които сами са инициирали оферти за промяна.

По думите му би трябвало да има някаква форма на сливане сред университети. Ползите са явни - когато един университет е по-голям, по-видим е и в интернационалните ранглисти и за студентите от чужбина. Има и рискове - проблеми с акредитацията на сплотяващите се университети, както и това, че университетите имат име и история, което е основа за местен национализъм.

Важно е да се дефинират критериите, по които да се сплотяват университетите - дали по посоки, районна непосредственост и друго, прикани той и добави да се мисли деликатно, дали ще бъде юридическо обединение или консорциум.

Централният проблем е качеството на научните проучвания, което при нас не всеки път е високо. Трябва да осигурим такова качество, с цел да станем по-видими, прикани още ректорът на Софийския университет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР