По-голямата част от отбора на Испания, спечелил Световната купа, отказват да играят предстоящи мачове на фона на нежелана целувка

...
По-голямата част от отбора на Испания, спечелил Световното първенство, казва,
Коментари Харесай

По-голямата част от отбора на Испания, спечелил Световното първенство, казва, че ще откаже да бъде повикан за двата предстоящи мача на страната от Лигата на нациите за жени, тъй като продължава да настоява за „истински структурни промени“ в испанския футбол, след последиците от бившия футболен шеф Нежеланата целувка на Луис Рубиалес със звездата от La Roja Дженифър Ермосо.

От близо месец Испания беше разтърсена от инцидента между бившия президент на Испанската кралска футболна федерация (RFEF) Рубиалес и Ермосо, който засенчи историческата победа на отбора.

Бившият президент на испанската футболна федерация Луис Рубиалес напуска съда на Аудиенсия Национал в Мадрид на 15 септември 2023 г. Пет дни след като подаде оставка като шеф на испанския футбол, Луис Рубиалес трябваше да бъде изправен днес в съда по обвинения в сексуално посегателство при насилствено целуване на жени на Световното първенство играч Jenni Hermoso. 46-годишният мъж е призован в съда Audiencia Nacional в Мадрид по обяд (1000 GMT), където ще се яви пред съдия Франсиско де Хорхе, който ръководи разследването. (Снимка от Thomas COEX / AFP) (Снимка от THOMAS COEX/AFP чрез Getty Images) Бившият президент на испанската футболна федерация Луис Рубиалес напуска съда на Аудиенсия Национал в Мадрид на 15 септември 2023 г. Пет дни след като подаде оставка като шеф на испанския футбол, Луис Рубиалес трябваше да бъде изправен днес в съда по обвинения в сексуално посегателство заради насилственото целуване на играчката Джени от Световното първенство за жени Ермосо. 46-годишният мъж е призован в съда Audiencia Nacional в Мадрид по обяд (1000 GMT), където ще се яви пред съдия Франсиско де Хорхе, който ръководи разследването. (Снимка от Thomas COEX / AFP) (Снимка от THOMAS COEX / AFP чрез Getty Images) Thomas Coex/AFP чрез Getty Images

Испания трябваше да обяви състав за следващите си два мача в петък, но сега отложи решението, след като 39 играчи, включително 21 от 23-те жени в отбора на Световната купа, подписаха съвместно писмо, осъждащо RFEF.

„Към днешна дата, както съобщихме на RFEF, направените промени не са достатъчни, така че играчите да се чувстват на сигурно място, където жените се уважават, женският футбол се подкрепя и където можем да дадем всичко от себе си“, каза се казва в писмото, публикувано от двукратната носителка на Златната топка за жени Алексия Путелас в X, бивш Twitter.

„Искаме да приключим с това изявление, изразявайки, че играчите на женския национален отбор на Испания са професионални играчи и това, което най-много ни изпълва с гордост, е да обличаме фланелката на националния отбор и винаги да извеждаме страната ни до най-високите места.

„Поради това, ние вярваме, че е моментът да се борим, за да покажем, че тези ситуации и практики нямат място в нашия футбол или в нашето общество, че настоящата структура се нуждае от промяна и ние правим това, за да могат следващите поколения да имат много по-равностоен футбол и такъв на нивото, което всички ние заслужаваме.”

Необходима е повече промяна

Последното развитие идва, след като повече от 80 испански футболисти – включително целия отбор на Испания за Световното първенство през 2023 г. – поставиха името си в писмо в подкрепа на Ермосо на 25 август, като първоначално казаха, че няма да се върнат в националния отбор, „ако настоящите лидери продължат ” в постовете си и ако не е имало „реални структурни промени” във федерацията.

В резултат на това временният президент на RFEF Педро Роча започна да предприема действия като част от своето „регенериране“ на федерацията, уволнявайки противоречивия треньор Хорхе Вилда въпреки безпрецедентната победа на Испания на Световната купа и назначавайки негов заместник, Монтсе Томе – първата жена, която поема ръководството на федерацията роля. След това Роча обеща на среща с президента на Висшия спортен съвет, Виктор Франкос, да направи повече „структурни промени“ в RFEF.

Съобщението от играчите трябва да накара Томе да се бори да излъчи конкурентен отбор срещу Швеция и Швейцария на 22 и 26 септември.

Развитието идва, след като Рубиалес даде показания в Националния съд на Испания в Мадрид в петък сутринта, след като беше призован от председателстващия съдия, за да помогне в разследването на съда по потенциални обвинения в сексуално насилие и принуда срещу него.

Рубиалес подаде оставка от поста си в неделя след седмици на натиск от всички сфери на испанското общество и сега му беше връчена ограничителна заповед и му беше казано да не се приближава до Ермосо на по-малко от 200 метра.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР