По-голямата част от обществото няма оптимистичното усещане, че Иван Гешев

...
По-голямата част от обществото няма оптимистичното усещане, че Иван Гешев
Коментари Харесай

Бойко Рашков: Парите за Хемус са отивали в Банкя

По-голямата част от обществото няма оптимистичното чувство, че Иван Гешев ще бъде отхвърлен

"Има свидетелски показания, че парите, отпуснати за строителството на автомагистрала "Хемус ", са отивали в посока Банкя ", това споделя в изявление за вътрешният министър Бойко Рашков.

"България прави за Украйна толкоз, колкото може ", твърди още той. И прибавя, че няма спор с президента Румен Радев.

- Г-н министър, отпреди ден има правосъдно определение, в което се споделя, че в аферата "Хемус " са забъркани хора на високи държавни длъжности. Вие знаете ли кои са?

- То е видно от материалите, които събират от ГДБОП, то не е ново, нито кой знае какво. Ние сме коментирали това, правили сме няколко конференции и представителите на ГЕРБ се интересуваха не от тази фактология, а какъв бил сакът, с който са изнасяни парите, какъв брой бил огромен сакът. Но тук има безспорни обстоятелства - петдесет и три-четири пъти е подхождано по този метод, изтегляне на пари в кеш, милион, милион и двеста. И по този начин са прибрани от едни хора, които са ги занесли в една посока. Каква е тая посока? Дали е към някоя партийна централа, дали е към някое населено място покрай София, примерно нещо като Банкя. Това е отговорът на въпроса. Когато има едно ръководство на страната 10-12 години, то в един миг евентуално стартира да си фантазира, че ще бъде постоянно и стартират да вършат груби неточности.

- Преди време казахте, че 30-40% от парите са отивали в ГЕРБ. Сега казвате, че останалите са отивали в Банкя, по този начин ли?

- По този въпрос аз имам свидетелско свидетелствуване за това, когато споделям нещо, аз съм подплатен авансово. Аз вардя това свидетелско свидетелствуване, което се намира и в една от службите. Когато му пристигна времето, ще го покажа.

- Но не сте споделили имената на хората на висши длъжности.

- Това последователно се обяснява в хода на следствието, което явно тормози някои пластове, изключително в политическите среди.

- Споменахте преди време, че това следствие може да промени конфигурацията на някои парламентарни групи. Но това не се случва.

- Това зависи от една друга институция, в случай че тя е естествена, европейска институция, разбъркванията в българския парламент ще би трябвало да станат за броени дни. Но тъй като ние не разполагаме с такава прокуратура, тъпчем на едно място, а в избрани случаи се връщаме и обратно.

- Като споменавате Банкя, смятате ли, че карцерът на Бойко Борисов беше неточност?

- Той е занаятчия в това да се показва като потърпевш, като това, че някой го е увредил. Само че във връзка с делото, по което беше арестуван за 24 часа, нещата напълно не стоят по този метод. Дори аз имах диалог с една огромна част от дипломатическия корпус, на която във връзка изявление на Манфред Вебер, който управлява Европейската национална партия, бях задължен да заявя, че в случай че не престават с нападките към Министерство на вътрешните работи, ще публикуваме цялата информация, тъй като става дума не за политически действия, а за престъпни прояви, които подлежат на изясняване в едно следствие. Никой уважаващ себе си правист не може да каже, че някой е отговорен авансово, само че може да каже, че има данни, от които може да се направи извод, който ще ревизират и прокуратурата, и съдът. Но ние можем с огромна увереност да кажем, че някой човек е взел участие в незаконна скица. Тука въпросът е същият, само че прокуратурата, която е прекомерно ангажирана политически, направи всичко допустимо да омаловажи дейностите на Министерство на вътрешните работи. Не сподели в нито един миг, че познава тези 470 страници, които се съдържат в досъдебното произвеждане.

- Съдът анулира този арест с много рецензии.

- И то – неоснователни, по тази причина сме ги обжалвали. Надяваме се вторинстанционният съд да оцени възраженията. Не личеше съдията да е прочел материалите, имаше общи констатации и разбъркване на понятия като данни и доказателства, които дотам са комплицирани в това решение, че може да се направи извод за една преднамереност. Да не приказваме, че има един израз, че служителите на реда са необразовани, което не е юридическо разбиране и няма място в правосъден акт. В тези материали има задоволително данни за това, че те в една или в друга степен са взели участие в действия, които биха могли да бъдат квалифицирани като незаконни. Един от тези източници е отчетът на АДФИ, който е направен по времето на ръководството на ГЕРБ. Констатацията е една - липсват 569 млн. лева, които не са влезнали в държавния бюджет. Има сведения с подписа на Васил Божков, който твърди, че е давал пари и на Арнаудова, и на другите двама. И тези сведения са също част от този голям материал.

- И които съгласно съдията не е ясно по какъв начин са били приобщени към него.

- Как са приобщени, това няма никакво правно значение, споделям го напълно отговорно. Поради обстоятелството, че се касае за събирани данни, а не доказателства. Начинът, по който вие ще издадете това изявление, дали в електронен вид или на книжен притежател, в случай че тези мои изказвания съдържат данни за закононарушение, няма никакво значение, те могат да се употребяват като данни за формиране на досъдебно произвеждане. Формата не е значима, а наличието, дали от него може да се направи основателно съмнение за осъществено закононарушение.

Значението на това деяние, образуването на произвеждане и задържането на тези лица, е огромно, тъй като до този миг макар стотиците сигнали, пратени до прокуратурата, тя избираше кои да проверява и във всички случаи не образуваше против такива от ГЕРБ. Единственият метод, по който може да се ангажира прокуратурата, е този и по тази причина органите на Министерство на вътрешните работи пристъпиха към наложително формиране на следствие, с цел да може да има висящо произвеждане.

- Съгласете се, че когато настоящият министър председател дава показания, с които се оправдава нетложността по дело против някогашния министър председател, не наподобява доста добре.

- Ние не сме привикнали да следим високопоставени политически и държавни дейци да дават свидетелствуване. Ние считаме, че те са недосегаеми, че не могат да бъдат разпитвани и за огромна част от нашето общество наподобява извънредно. Във всяка цивилизована страна обаче сходно отношение липсва. Добре знаете, че в европейските страни доста ръководители освен бяха разпитвани, а бяха формирани и наказателни каузи. Дали нашият министър председател е дал или не е дал показания, това му прави чест от моя позиция.

- Днес се разисква във Висшия правосъден съвет (ВСС) отстраняването на Иван Гешев. Вие смятате ли, че той ще бъде отхвърлен?

По-голямата част от обществото няма оптимистичното чувство, че той ще бъде отхвърлен, въпреки че страната има изключителна потребност той да отиде на друго място на работа, тъй като се потвърди, че той не може да управлява прокуратурата или я управлява политически пристрастно. Такъв човек не може да остане на този пост.

- Но явно ще остане.

- Аз обмислям от позиция на Конституцията и закона. За този пост се изисква качествата да бъдат безпристрастност, да не бъде зает политически. И той не може да показва пристрастия. Ние сме очевидци, че задейства политически дейности, каквото беше нахлуването в президентството. И ред други случаи, които са разказани в един материал още през лятото на 2021 година, който Висш съдебен съвет отхвърли да преглежда.

- Сега е заставен да го преглежда.

- А за какво трябваше да се отнася въпросът до Конституционния съд? До Върховния административен съд? Нима Висш съдебен съвет е по-некомпетентен и не може да види очевадното – че няма спънка импортирания от Янаки Стоилов материал да бъде прегледан. Действията на Висш съдебен съвет учудиха всички?

- Учудиха се? Вие бяхте ли изумен?

- С претекстовете. Иначе като дейности и държание, ясно. Те са го избрали и те ще го пазят. Но претекстовете – че не могло министърът да прави такива оферти. Какъв парадокс! Като се прегледат претекстовете, аз не чакам да освободят Гешев. Не, те към този момент са ангажирани.

- През последните седмици, изключително след началото на войната в Украйна, нещата в ръководещата коалиция не наподобяват добре. Може ли това да се трансформира в повода за рухване на държавното управление?

- Не виждам аргументи за сходно развиване. Ние не вършим нищо повече от това, което вършат други европейски страни, които по един или различен метод оказват помощ на Украйна да се пази.

- Да, вършим по-малко. Другите дават и оръжия.

- Донякъде е по този начин, вършим, колкото са ни опциите. Може би огромно значение има и тази поляризация в нашето общество. Ние оказваме помощ на украински жители, които търсят успокоение у нас. Около 100 хиляди останаха у нас и ние поставяме грижи, колкото можем. Това са естествени човешки дейности, които изискуем и по тази причина считам, че когато правиш положително, не следва да пада държавно управление.

- Несъмнено, само че спорът правителство-президент идва по-скоро от отношението към военния спор, а не толкоз от напъните, които се поставят за украинците.

- Право на мнение на всеки един в последна сметка да показва такова. И това няма нищо неприятно.

- От думите ви разбирам, че спорът премиер-президент не е стигнал до вас.

- Аз с президента спор нямам. И не съм уверен, че другите мнения са резултат от спор.

- Когато наричаш позицията на различен "позорна ", се схваща, че сте минали положителния звук.

- Аз няма да разясня думите на вицепремиера Василев, тази негова оценка. По-скоро считам, че в случай че той желае да разяснява, да разяснява.

- Предложихте промяна в Министерство на вътрешните работи, която не се приема от синдикатите и те ще излязат на митинг.

- Реформата е безусловно наложителна, най-малкото тъй като към този момент сме в напълно друга и политическа, и икономическа, в случай че щете и интернационална конюнктура. Ако преди 50-60 години е било належащо такова министерство с 65-70 хиляди чиновници с най-различни служби, в този момент са други изискванията. Съгласете се, че когато ние правим промени, които да слагат нашите структури в актуалните условия, ще освободим запас там, където има нужда. Ако това не го вижда един началник, той не е за мястото си. Затова се заехме с тази задача. Направили сме математически модел къде какво би трябвало да се предприеме и стигнахме до заключения, които са добре обосновани. И ние ще създадем тези промени. Не може да няма недоволни. Възможно е, в случай че се промени статутът на една конструкция, да вземем за пример била е районно ръководство, а в този момент стане сектор, нейният началник няма да е на районно ръководство, а в случай че желае да остане на място, ще е началник на сектор. Но поради недоволството на един подобен чиновник няма да се спрем.

- Въпросът е да не се смени единствено абревиатурата.

- О, не. Там се плануват ограничения за преливане на фрагменти от места, където са раздути към места, където има недостиг. Ще балансираме системата в тази тенденция. По подобен метод няма да има нито един уволнен чиновник.

- Какво ви пречи да модернизирате пожарната, до момента в който тя е в Министерство на вътрешните работи, та се постанова да се обособява като обособена организация.

- Противопожарната работа няма истински полицейски функционалности. Защо откакто всички го виждат, ми слагат този въпрос. Има и други служби, които би трябвало да намерят своята автономия отвън Министерство на вътрешните работи. Една такава е телефонът 112. Предвижда се да се включат към тази бъдеща независима организация и службите за незабавна помощ. Да се основат служби за избавяне – планинско, морско и така нататък Може да се ангажира с убежищата, от чиято поддръжка всеки бягаше. Не може да продължаваме да вършим от Министерство на вътрешните работи мегаведомство.

- Това наподобява на тогавашното Министерство на изключителните обстановки.

- Струва ми се, че ще е с доста по-богати функционалности и задания.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР