По-голямата част от Европа ще бъде обхваната от малко по-високи

...
По-голямата част от Европа ще бъде обхваната от малко по-високи
Коментари Харесай

Времето ще е на страната на Европа и тази зима

По-голямата част от Европа ще бъде обхваната от малко по-високи температури от естественото през октомври – декември тази година, демонстрират последните прогнози на Weather Company. Очакваните температури ще бъдат сред 0.5 и 1 градус по Целзий над междинните за по-голямата част от Европа през четвъртото тримесечие.

Изключение прави Обединеното кралство, където градусите ще са с 0.5 – 1 под естествените за ноември и декември.

Температурите ще бъдат от основно значение за европейския газов пазар тази зима, като се имат поради продължаващите опасения по отношение на сигурността на доставките вследствие на ограничавания съветски експорт и конкуренцията с Азия за товари на LNG, написа Spglobal.

Пазарът остава неустойчив, като чиновници от Европейски Съюз и промишлеността неведнъж предизвестяват за прибързаното утешение за тази зима, макар че хранилищата на Стария континент са цялостни на повече от 90% още през август.

На комерсиалната платформа Platts, част от S&P Global Commodity Insights, TTF контракта за зимата на 2023 година се търгуваха на 21 август на цена от 55.33 евро/MWh, което е награда от 15.1 евро/MWh по отношение на цената за месец напред.
„ Супермека “
Внимателно следените прогнози от метеорологичната компания допускат, че началото на зимата няма да докара до извънредно ниски температури.

Въпреки това се споделя:

Все още не сме уверени, че това ще бъде още една супермека зима, макар че това е наклонността през последните зими, поради голямото количество топлота, насъбрано в Северния Атлантик “.

Европейската зима 2009/10 година беше извънредно студена и се употребява като образец от немската група за предпазване INES като доста леден сезон. Организацията сподели през юни, че сюжетите за зимата 2023/24 година демонстрират, че оборудванията за предпазване на газ ще се употребяват малко, когато температурите са високи. Но при естествени или ниски температури, хранилищата ще бъдат изпразнени доста или изцяло.

Засега температурни сюжети за зимата са три – топъл (като европейската зима през 2020 г.), естествен (като през 2016 г.) и леден (като цитираната нагоре 2010 г.).

Германия беше една от най-тежко засегнатите страни от Европейски Съюз от ограничението на съветските газови потоци до 2022 година, като доставките през „ Северен поток “ бяха последователно понижени и по-късно спрени изцяло в края на август.

Берлин си сложи цели за предпазване предишното лято, които надвишиха тези, контрактувани на равнище Европейски Съюз, като част от новото законодателство за енергийна сигурност. Страната също по този начин се застъпи за 20% спестовност на газ – повече от задачата от 15% за Европейски Съюз.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР