По-голямата част от енергията за движение при електромобилите отива за

...
По-голямата част от енергията за движение при електромобилите отива за
Коментари Харесай

Електромобилите имат проблем с батериите и той е като омагьосан кръг


По-голямата част от силата за придвижване при електрическите автомобили отива за преместването на личната им тежест (снимка: CC0 Public Domain)

Батериите на електрическите автомобили са като хладилниците за вино: в никакъв случай не са задоволително огромни. Това е същински проблем и е огромно отчаяние за всеки, който се е надявал, че електрическите транспортни средства ще оказват помощ за опазването на природата на планетата.

За да се задвижват, електрическите коли разчитат на акумулатори, сходни на тази, която можем да намерим под капака на всеки „ елементарен “ автомобил, т.е. подобен с ДВГ – неговия батерия. При електрическите автомобили обаче акумулаторите са доста по-големи. Състоят се от голям брой кафези и всекидневно не се намират тъкмо под капака (с изключение на някои случаи).

Омагьосан кръг

В устрема си да основат „ обещаващи “ електрически автомобили, способни да изминат 600-700 или даже 1000 километра с едно-единствено зареждане, производителите се стараят да „ наблъскат “ колкото се може повече акумулаторни модули в колите, които оферират на пазара. Колкото по-големи дистанции може да измине един електрически автомобил, толкоз по-големи са батериите му; толкоз по-тежко става возилото.

Ситуацията значи, че огромна част от силата в батериите се употребява не за транспорт на потребен товар, а за напредване на личната голяма тежест на самото транспортно средство.

Без прошка за природата

Освен, че е явен симптом на ниска успеваемост, казусът с ултра-режките акумулатори има и други измерения. По-тежките коли са по-опасни на пътя. Заради нарасналата си тежест те се отличават с по-силно изхабяване на гумите, което пък е различен замърсител на околната среда.

Пак поради мега-теглото си при тях е налице по-голямо изхабяване на спирачните механизми, а е добре известно, че фините прахови частици от триенето на спирачките са измежду най-опасните „ съставки “ на нечистия въздух.

И най-много: електрическите автомобили с огромен пробег и тежки акумулатори може и да не излъчват въглеродни излъчвания и сажди във въздуха, само че добивът на суровините за техните великански акумулаторни масиви допуска интензивно минно-добивно дело и химическо-преработвателна активност. А тези две действия имат опустошително влияние върху природата на планетата.

Парадоксът на колата

Наред с всичко това би трябвало да признаем, че електрическите автомобили с акумулатори не могат да избегнат обичайния абсурд на автомобила. Като се има поради, че в множеството случаи в една кола се вози един човек, това значи, че ние „ местим “ инструмент с тегло 1000-2000 кг, с цел да превозим потребен товар от… приблизително 80 кг. Дори в колата да се возят 4 индивида, това прави 200-300 кг. потребен товар.

С други думи, голямата част от силата за задвижването на нашите коли отива не за преместването на потребния товар, а за напредването на самото средство. Колко неефективно!

Подобна неефективност, белязала автомобила с ДВГ, се следи и при електрическия автомобил, освен това даже с по-голяма мощ.

Екология и още нещо

Предвид казуса с неефективните електрически автомобили и техните великански акумулатори, може би ще се окаже, че хибридните транспортни средства, които през множеството време се движат в електрически режим, може би са доста по-ефективен метод за потребление на ресурсите на батерията.

Toyota има принцип, който назовава „ правилото 1:6:90 “. Учените в японската корпорация са пресметнали, че количеството суровина, належащо за изработката на електрически автомобил за дълги дистанции, може да се употребява за изработката на шест хибридни транспортни средства вид „ плъгин “ (с презареждане от електро-мрежата) или 90 „ елементарни “ хибридни транспортни средства.

„ Общото понижение на въглеродните излъчвания на тези 90 хибрида през целия им живот е 37 пъти повече, в сравнение с при електрически автомобил с една батерия “, пишат те.

Политики

Ако желаеме да реализираме същинска смяна в транспортния свят, замяната на едни тежки и замърсяващи коли с други тежки и замърсяващи коли няма да ни свърши работа. Нужно е преосмисляне радикално на разбирането за самостоятелния и фамилния превоз. Когато леките коли станат в действителност леки, те ще са ефикасни, доста по-безопасни на пътя и доста по-екологични.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР