По-голямата част от българските семейства искат да имат две деца.

...
По-голямата част от българските семейства искат да имат две деца.
Коментари Харесай

64,7% от българите искат две деца, реално ги имат 44,4%

По-голямата част от българските фамилии желаят да имат две деца. Това демонстрира изследване на Национален статистически институт измежду дами на възраст 15-49 години и мъже на възраст 15-59 години.

63,3% от мъжете и дамите през 2021 година са декларирали, че фамилията би трябвало да има две деца. Този дял обаче е доста по-нисък спрямо 2011 година, когато за 75,3% от популацията в изследваните възрастови групи идеалът за семейство е включвал две деца.

На второ място в разпределението е мнението, че фамилията би трябвало да има три деца (17,1%), следвано от семейство с едно дете (7,9%). 

Водещият двудетен модел на семейство е блян за 64,3% от самоопределилите се като българи, за представителите на турския етнос – 61,7%, и за доста по-малка част от ромите (52,0%). Относителният дял на лицата, които считат, че фамилията би трябвало да има едно дете, е подобен за самоопределилите се като българи (8,0%), турци (8,3%) и представителите на други етноси (8,1%). Почти два пъти по-малък е той обаче измежду ромите – 4,8%. Репродуктивните идеали на ромите доста по-често включват три (22,8%) и четири и повече деца (11,2%) спрямо останалите етноси.

Основните изводи са следните:
извънредно висок е делът на лицата, които са без деца (17,8%) спрямо тези, които имат този блян (0,1%) или избират този модел на семейство (1,4%); доста по-голям е делът на лицата, които остават с едно дете (31,9%) спрямо идеала за еднодетно семейство (6,9%) и искащите едно дете (13,5%); идеалът (64,7%) за две деца в фамилията, в действителност не се осъществят. Две деца имат 44,4% от лицата над 45-годишна възраст; три деца е блян за 17,1%, репродуктивни планове за 13,9%, само че в действителност е осъществен от доста по-малък дял от лицата в края на репродуктивния им интервал, единствено 4,7%. 
Нереализираните репродуктивни стремежи на лицата слагат въпроса за аргументите това да се случи. Данните демонстрират, че водеща в структурата на аргументите за отвращение да имат дете е неналичието на сътрудник (15,5%). На второ място са финансовите аргументи (14,8%). Здравословни проблеми (лични или на партньора) е причина да нямат още едно дете за 4,4% от лицата в репродуктивна възраст.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР