По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от

...
По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от
Коментари Харесай

Около 12% от гимназистите имат зелен сертификат и няма да бъдат тествани

По-големите деца 5% са преболедували с документ, общо 12% от учениците в гимназиален стадий няма потребност да вършат проби, тъй като се счита, че те са " по-безопасни ", защото имат зелен документ.

Това сподели пред Българска национална телевизия министърът на образованието Николай Денков, който акцентира, че освободени от тестване деца има и в прогимназиалния стадий.

“От през днешния ден има проби, което разрешава от понеделник всички възпитаници да бъдат в клас, няма проблем да стартират и във вторник, в случай че учебното заведение не може да сътвори организация”, уточни той.

По думите му първоначално се чака по-малък брой възпитаници, което се е следило при учениците 1-4 клас. В момента 89% от тях посещават занятията, уточни министърът.

Ваксинираните учители са 46-48%. Учителите са измежду най-ваксинираните, в последните дни има закъснение в процеса, само че приканвам всички - това е въпрос на разсъдък, сподели Денков.

Денков сподели още, че на експертните препоръки на Министерството на здравеопазването няма представител на Министерството на образованието и прикани това да се промени. Има 2 казуса - при по този начин дефинираните условия, в заповедта на Министерството на здравеопазването - точка 20-а, писмен знак А, нямаше проби при 2 пъти седмично тестване. Като втори проблем Денков регистрира връзката, като родителите не са имали изясненост какво се случва.

Министърът добави, че затварянето на учебните заведения е било изненадващо за него. Най-тежък удар беше, когато беше оповестено, че има 1 млн. проби, само че това не се случи. Тогава срещнах премиера Янев, имахме среща със здравния министър, в сряда споделих изрично, че би трябвало да се промени заповедта. За благополучие, в четвъртък тя беше изменена, с цел да имаме едно тестване седмично, уточни Денков.

Той прикани учителите да оставят децата да се приспособяват към присъственото образование, преди да стартират с изпитите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР