По Гергьовден ще можем да намерим повече български храни в

...
По Гергьовден ще можем да намерим повече български храни в
Коментари Харесай

Повече български стоки за Гергьовден в хранителните вериги

По Гергьовден ще можем да намерим повече български храни в хипермаркетите - оповестяват от Сдружението за съвременна търговия. Правителствените ограничения, които задължават комерсиалните вериги у нас да продават свежа земеделска продукция от страната бяха отсрочени за края на месеца, само че някои вериги към този момент имат специфични щандове за български плодове и зеленчуци, както и за млечни артикули.

Проверката сподели, че част от веригите към този момент в действителност са подготвени с обособени места за локални аграрни артикули. Продължават и договарянията им с производители от страната по описи, изпратени от земеделското министерство.

В тези описи над 60 са производители на плодове и зеленчуци, 30 са млекопреработватели,32-ма са производители на мед.

Очакванията са,че с осъществяването на държавните ограничения дeлът на българските аграрни артикули в хипермаркетите доста ще се усили.

По прогноза на Сдружението за съвременна търговия, в което членуват множеството търговски вериги, да вземем за пример делът на българските млечни артикули във веригите, който в този момент е към 75%, ще стигне до 90 на 100.

Български оранжерийни зеленчуци, както и ягоди са първите свежи аграрни храни които някои от веригите към този момент продават по силата на държавното разпореждане от средата на април.В развой е построяването на обособени щандове.

Васил Василев, шеф " Свежи храни " в комерсиална верига: В началото на идната седмица чакаме да имаме настрана място за плодовете и зеленчуците, където да бъдат особено отделени районни плодове и зеленчуци.

В момента клиентът може да се ориентира от кое място е стоката по табелката

За страдание обаче цените на българските плодове, да вземем за пример ягодите, сега са съвсем двойно, тройно по-скъпи от от гръцките.

Гергана Димитрова, началник " Корпоративни връзки " в комерсиална верига: За разлика от плодовете и зеленчуците при млечните артикули към този момент имаме обособено място където сме ги изложили. Клиентите ще могат да се ориентират по едно кафяво сърце, което е на етикета. Това значи, че продуктът е районен, според държавното разпореждане.

Много производители от Пловдивско настояват, че към този момент имат или са на път да сключат контракти с хипермаркетите.Красимир Кумчев има ябълкови и сливови градини, създава и марули.От години пласира продукцията си в комерсиалните вериги. Сега оказва помощ и на дребни производители, които не дават отговор на условията на веригите да се прикрепят към него и по този начин да осъществят реколтата си.

Красимир Кумчев, производител от Пловдивско: Шансът на дребните производители е или да се обединят, което се приказва от години, само че не става, само че това не е проблем на страната, това си е техен проблем, или да се закачат, по този начин нагледно да кажем за един огромен производител, който към този момент има утъпкани пътеки с веригите и да си продават продукцията посредством тях.

Стоян Златев има 30 декара оранжерии до пазарджишкото село Ветрен дол със 70 служащи.Твърди, че с подхванатите ограничения страната оказва помощ на сектора в изискванията на лимитирано ползване.

Стоян Златев,собственик на оранжерии в с.Ветрен дол: За нас е рецесия.ние в случай че сме продавали предходната година по 10 тона краставици дневно,сега продаваме по 5-6 тона и повода не е,че нямаме краставица, а поради това, че пазара е сгънат и по тази причина беше битката да отидем във веригите.

По информация на веригите много по-трудно върви договарянето им с производителите на скотски артикули.Една от аргументите е,че те би трябвало да са регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската активност и Закона за храните.

Зоя Изпълнението на министерското разпореждане за поддръжка на българските аграрни артикули ще стартира през юни и се чака да продължи до края на годината.

Цените тази година са без особена смяна спрямо предходната. В момента най-общо цената на дребно на агнешкото по пазарите според от разфасовката, е сред 13 и 16 лева за кг. Новото е, че за първи път от доста време насам във всички вериги и магазини в страната се продава най-вече българско агнешко. От браншовата асоциация оповестиха, че има задоволителни количества, които ще задоволят потребностите за Гергьовден.

Проверката през днешния ден по огромните вериги сподели, че през последните дни има напълно леко намаляване на цените и може да се откри прясно агнешко на промоционални цени, да вземем за пример котлет от 12 лв. за кг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР