По газовия интерконектор Гърция-България са пренесени 3,08 млн. мегаватчаса за

...
По газовия интерконектор Гърция-България са пренесени 3,08 млн. мегаватчаса за
Коментари Харесай

Над 3 млн. мегаватчаса газ са преминали по интерконектора Гърция-България

По газовия интерконектор Гърция-България са пренесени 3,08 млн. мегаватчаса за интервала 1 януари – 28 февруари 2023 година От въвеждането на газопровода в комерсиална употреба на 1 октомври 2022 година по него са пренесени общо 7,9 млн. мегаватчаса.

Това оповестиха от взаимното сдружение " Ай Си Джи Би ", което е притежател на газопровода. Към края на месец февруари има регистрирани 15 ползватели на интерконектора, показват още от сдружението.

Газопроводът, който е с дължина 182 км, свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора, и съставлява директна връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият потенциал на интерконектора е 3 милиарда куб. м годишно, като 1,57 милиарда куб. м са резервирани по дълготрайни контракти с дълготрайност до 25 години. Останалият потенциал сполучливо се предлага на търгове за разнообразни интервали на европейските платформи PRISMA и RBP.

Количествата природен газ, превозени по интерконектора от началото на октомври 2022 година, обезпечават близо една трета от вътрешното ползване на България в зимния сезон. Новата инфраструктура основава благоприятни условия за транспорт на природен газ и към други прилежащи страни в района, в това число и към Молдова и Украйна, се показва още в известието.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР