По-евтино образование могат да получат някои гимназисти у нас. Родителите

...
По-евтино образование могат да получат някои гимназисти у нас. Родителите
Коментари Харесай

Учебници за бедни и богати деца

По-евтино обучение могат да получат някои гимназисти у нас. Родителите ще могат да спестят някой лев, като закупят по-евтини черно-бели учебници на децата си. Това става допустимо откакто от просветителното министерство са разрешили отпечатването на два типа учебници, пособия и други за горните класове в междинното обучение. Мярката обаче не се харесва измежду някои кръгове в обществото. Което излиза наяве от бурно коментираната тематика в обществените мрежи. От мненията там в последните дни излиза наяве, че редица хора недоволстват, защото считат, че по този метод учениците се разделят на небогати и богати. И тези с черно-белите учебници могат да станат обект на насмешки.

Държавата обаче не счита по този начин. От просветителното ведомство означават, че отпечатването на по-евтини учебници, в които цветните картинки са спестени, е позволено даже и от европравилата. Като прецизират, че това се отнася само за гимназиалните класове, до момента в който при по-малките възпитаници всичко ще бъде цветно.

"Министерството на образованието и науката не дели децата на небогати и богати. Общата ни цел е образованието да дава еднакъв късмет за триумф на всички деца ", написа в особено изпратената до медиите позиция на МОН. "Наредбата за познавателните книжки, учебниците и образователните пособия дава опция учебниците от VIII до XII клас и по равнища (нива от Общата европейска езикова рамка) да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен щемпел. Тази опция е дадена, защото има предмети в по-горните класове, които не изискват наложително пълноцветен щемпел – да вземем за пример математика, физика, химия и други ", изясняват от ведомството. От там допълват, че всички учебници от I до VII клас се закупуват от страната и са изпълнени при пълноцветен щемпел.

"Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН единствено регламентира неговата свободна реализация. Министерството на образованието и науката утвърждава наличието, графичния дизайн и полиграфическото осъществяване на учебниците. Издателствата само носят отговорност за своите маркетингови послания ", разясняват още от МОН.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР