По-екологичното и чисто производство на енергия в бъдеще се свързва

...
По-екологичното и чисто производство на енергия в бъдеще се свързва
Коментари Харесай

„Водородна надпревара“: Конкуренцията между държавите набира скорост

По-екологичното и чисто произвеждане на сила в бъдеще се свързва главно с водорода. Експерти предвиждат, че след време той напълно може да замести обичайните, по-замърсяващи природата източници. Именно и поради това „ водородната конкуренция “ в света набира скорост, написа DW в собствен специфичен разбор. Тя основава и нови конкурентни връзки сред страните.

Европейският съюз, районът, който единствено преди две години имаше конкурентно преимущество в ноу-хау, в този момент е замесен в определянето на личната си регулаторна рамка. Тези правила са нужни, с цел да се сътвори сигурност за осъществяване на локални водородни планове и да се дефинира верига за доставка на водород, с цел да се отключат експортни планове в чужбина.

Сътрудничеството на Европейски Съюз със страните от Персийския залив и Близкия изток като цяло е един добър образец. Разработчиците на плана виждат обещаващо място за произвеждане на водород в района. Земя, възобновима сила, инфраструктура и пристанища са в обилие. Такива огромни планове покачват успеваемостта, само че изискват нараснало внимание. Инвестиционните неточности могат да пропилеят милиарди долари.

Отнема много време сред подписването на меморандумите за съгласие и окончателните капиталови решения, защото тези планове се нуждаят от повече време за планиране, за приемане на позволения и партньорства “, споделя Александър Ритшел, началник на технологиите в Masdar.

Masdar, притежавана от държавното управление на ОАЕ, е компания за възобновима сила и е един от огромните вложители във водород в района. Компанията желае да бъде отличник и чака регулации на пазарите за импорт - от страните-членки на Европейски Съюз и азиатските страни като Япония и Южна Корея.

Финансирането става по-сложно, в случай че не са дефинирани значими правила. Не е нужно да чакаме всички детайлности за всички регулации, само че най-важните би трябвало да са ясни ", сподели Ритшел.
Конкуренция за доставки на водород?
Masdar приветства ясната политическа воля на азиатските страни, добавяйки, че чака публикуването на локални схеми за стимулиране. „ Тези детайлности ще се завършват най-вероятно през идната година. Когато и да са подготвени, можем да продължим. “

Според Ритшел Близкият изток разполага с ресурсите да посрещне потребностите от водород по едно и също време в Азия и Европа.

Не всички са съгласни, че неналичието на конкуренция сред вносителите ще докара до естетика. Някои специалисти считат, че разрастващата се атомна стопанска система ще докара до нови конкурентни връзки сред страните.

Европа и изключително Германия имат неправилна визия за пазара на водород. Те считат, че могат да изчакат, тъй като в последна сметка те ще решат кой ще създава водород, без да осъзнават, че другите страни са доста по-бързи. Страните експортьори от ден на ден вземат решение с кого да си сътрудничат “, сподели Дауд Ансари, откривател в Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността (SWP).

Ансари допуска, че европейското отбягване на риска може да е причина за внимателния метод на Германия, само че това може да значи  и по-високи цени на силата в бъдеще.

Компаниите, фокусирани върху водорода, виждат позитивна обстановка. Неотдавнашните механизми на Съединени американски щати, предопределени да вкарат цялата верига за доставки на зелени водородни технологии в своите граници, тласкат европейските институции да разработят еднообразно привлекателна рамка, с цел да се избегне преместването на доставчиците на технологии оттатък Атлантическия океан.

Има конкуренция сред политиците. Има конкуренция сред клиентите за реализиране на плановете им, тъй като множеството от схемите за поддръжка имат дати на приключване “, сподели за DW Мануел Кюн, началник продажби за устойчиви енергийни системи в Siemens Energy.

От друга страна, съгласно Кюн, конкуренцията в границите на Европейски Съюз може да е по-опасна. Той приканва за единни регулации на Европейски Съюз. Много разработчици на водород също имат тласък да чакат, освен заради регулаторната рамка.

Цените на технологиите ще намалеят, най-много заради резултата от мащаба “, сподели той.

Според Siemens Energy огромните районни планове надали ще стартират да създават зелен водород през идващите две години.
Регионално съдействие в Близкия изток
Ансари показва, че страните от Персийския залив напредват в търговски съглашения и политически проекти. Комбинацията от съдействие и конкуренция дефинира техните тактики. Например, защото Кувейт и Бахрейн нямат доста независимост на деяние в областта на зеления водород, те влагат в инициативи на други страни.

„ Има и саудитски участници във водородните планове на Оман и играчи от ОАЕ, които пък са дейни в саудитските “, сподели откривателят, наблягайки, че страните се пробват да се специализират в разнообразни сегменти на идната атомна стопанска система.

Освен пряк експорт на екологичен водород, Оман възнамерява да се изкачи в индустриалната верига и да сътвори фабрики за зелена стомана и цимент. Катар се ангажира да изнася LNG и да поддържа клиентите да създават водород и амоняк от LNG непосредствено в страната на местоназначението. "

Според Ансари страните от Персийския залив подценяват модела, натрапен от години от западните консултантски компании за ръководство, „ които гледат единствено личната си облага и не демонстрират нито интерес, нито познаване на района. Регионът изисква друга логичност. "
Технологична конкуренция?
Както демонстрират последните напрежения към американските тласъци, конкуренцията не е единствено въпрос на доставки на водород. Също по този начин е и въпрос на атомна технология. Доставчиците на технологии ще играят основна роля в зараждащите се пазари на водород.

Трябва да развием цяла промишленост от страна на предлагането и това може да отнеме известно време “, сподели Кюн. „ Доставчиците, постоянно по-малки компании, вършат вложения, когато получат поръчки. Отнема време, до момента в който схемите за поддръжка се проточат до доставчиците. “

В същото време по-бавното развиване би понижило напрежението. Компаниите ще имат време да стандартизират нови съставни елементи като електролизери - основен съставен елемент за производството на водород от възобновими източници - и да усилят производството на други, като компресори, трансформатори и токоизправители.

Някои страни, като Китай, биха могли да се движат по-бързо в цялата верига на доставки. Експертите също по този начин чакат веригата за доставки да се възползва от американските политики, като Закона за понижаване на инфлацията. Ето за какво политиките и регулаторната рамка на Европейски Съюз са основни за отключване на вложения в Европа.

През идващите няколко години играчите ще решат какви желаят да бъдат и каква роля желаят да играят в енергийния преход. Бих очаквал разстройства, както се случи в слънчевата и вятърната промишленост преди десетилетие “, сподели Кюн.

Като цяло специалистите са съгласни, че конкуренцията сред технологиите и страните ще остане. Но като се има поради огромното търсене на тези съставни елементи, всички снабдители на технологии са подготвени да се възползват.

Ще има място за всеки състезател да реализира избрана степен на резултат на мащаба, с цел да стигне до края на играта “, заключи Кюн.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинводород атомна гражданска война атомна тактика конкуренция ноу-хау ПоследниНай-четениЕнергетика 4 „ Водородна конкуренция “: Конкуренцията сред страните набира скорост Енергетика 612 Най-мощната въглищна централа в Румъния има нов притежател Политика 484 „ Не отразява днешните действителности “: Кремъл отхвърли мирния проект на Зеленски Пазари 156 Какви събития ще движат пазарите през 2023 година? Лукс 8218 „ Бункер на милиардерите “: Островът, където живеят редица звезди Пазари 4835 „ Това е изгубване на криптото “: Пътят към нулата е неминуем Личности 3233 Кралят на първокласните артикули, който построи фешън империя за милиарди Списанието 2393 Бързата мода излиза от мода Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиНай-мощната въглищна централа в Румъния има нов собственикПутин подписа указа против ценовия таван на съветския петролРусия е подготвена да възобнови газовите доставки през „ Ямал – Европа “Град в Нидерландия ще се отоплява благодарение на... дейта център Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономика Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР