По два от трите основни критерии за влизане в еврозоната

...
По два от трите основни критерии за влизане в еврозоната
Коментари Харесай

Денков: По два от критериите за еврозоната сме в много добро състояние

По два от трите съществени критерии за влизане в еврозоната България се намира в доста положително положение, сподели през днешния ден министър председателят Николай Денков по време на отговорите си на въпроси на настоящи тематики, отправени от жители и медии във Фейсбук, във връзка пет месеца от ръководството на държавното управление.

Единствено инфлацията ни е по-висока от прецизните условия за влизане в еврозоната, сподели Денков. Той обаче означи, че има прецеденти във връзка с този аршин и това е Хърватия, призната в еврозоната, без да извършва този аршин.

Министър-председателят е на мнение, че България има всички учредения да изиска един обзор, който да покаже, че няма проблем с финансовата непоклатимост на страната. Тези оценки ще се вършат през април-май идната година, когато не е ясно по какъв начин ще наподобява инфлацията, сподели Денков. Имаме всички учредения да работим по проекта, добави той и заяви, че през днешния ден Министерският съвет ще прегледа обновения народен проект за приемане на еврото с дата 1 януари 2025 година Имаме доста добра полемика с Европейската централна банка, действаме по проект, сподели министър председателят.

Относно държавния бюджет, Денков сподели, четой ще бъде препоръчан за публично обсъждане вероятно идната седмица. Премиерът напомни, че през вчерашния ден Министерският съвет одобри данъчните промени. „ Внасяме ги в Народното събрание, оттук насетне думата е на народните представители. Трябва да бъдат признати данъчните промени, с цел да можем да предложим бюджет, който регистрира действително признатите данъчни закони “, съобщи Денков.

На въпрос ще се откаже ли кабинетът от желанието да подвига заплати, с цел да ограничи недостига до 3%, Денков сподели, че няма директна връзка сред двете. „ Държавата има прогрес във връзка с Брутния вътрешен артикул. Ние сме със относително висок растеж, което разрешава да се покачват и приходите “, сподели министър председателят.

По думите му за идната година спомагателните средства, които се отпускат непосредствено за повишение на възнагражденията, са 2 милиарда лева повече, което е малко над 10%. „ Това не значи, че заплатите ще бъдат вдигнати с 10%, а че общо за 2024 година по отношение на 2023 година имаме спомагателни средства за заплати, които са с 2 милиарда лева повече “, изясни министър председателят. Той акцентира, че държавното управление продължава да дава повече средства за хонорари.

Ето какво още сподели министър председателят Николай Денков по други настоящи тематики, съгласно обобщението на Българска телеграфна агенция.

Централната изборна комисия

Министър-председателят съобщи, че този път ЦИК не се е справила добре с провеждането на изборите. Според него поради това несправяне, би трябвало да се търси промяна на състава на комисията, като това би трябвало да бъде направено от Народното събрание. „ ЦИК наруши Изборния кодекс, не изчака до дъно периода за валидирането на машините. Но това е групов орган, който не предстои на административна и наказателна отговорност “, сподели Денков.

Министерството на електронното ръководство

Попитан дали е разговарял с министъра на електронното ръководство Александър Йоловски и какво е неговото пояснение за обвиняванията против Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване, Денков сподели, че през вчерашния ден е разговарял с министъра, само че той е отказал да даде спомагателна информация, защото тече следствие. „ Разбирам това и не съм упорствал, само че познавам задоволително тези хора и изказванията, които видях в медиите, няма по какъв начин да са правилни “, съобщи Денков. По думите му би трябвало да се види по какъв начин ще се развие следствието.

От позиция на работата на Йоловски Денков означи, че има една променчивост и че на първия тур на изборите е бил даден мотив от страна на Министерството на електронното ръководство, с цел да отпаднат машините. „ След това обаче имаше изключителна организация, с цел да може да се верифицират машините за втория тур “, уточни Николай Денков.

Той акцентира, че Министерството на електронното ръководство е доста интензивно сега. Министър-председателят изброи въвеждането на електронните бележки за учебно заведение, електронните предписания, връчването на електронните фишове и наказателни постановления. „ Министерството съумява в къси периоди да извади решения, които се чакат с години от хората “, означи министър председателят. По думите му абсурдът с машините е доста противен, тъй като хвърля сянка върху работата на цялото държавно управление. „ Поискал съм да се направи инспекция с ясни индикации за какво се е случил казусът с машините. Тогава ще решим по какъв начин да действаме “, уточни Денков. Той съобщи, че сега е изцяло неуместно да се сменят министри.

ДАНС и президентът

„ Президентът няма никакво право да отхвърля поисканата промяна на ръководителя на ДАНС, тъй като той ми пречи да си извършвам отговорностите “, заяви министър-председателят Николай Денков. Мотивите за оставка на ръководителя на ДАНС не са слаби, единият от тях е, че той прикрива нарушавания на закона за класифицираната информация с неговия заместител, сподели министър председателят и добави, че претекстовете са свързани и с проявление на политически пристрастия, каквото право той няма.

Денков сподели още, че е намерил претекстовете, с които е освободен предшественикът на сегашния ръководител. " Мотивът е един единствен и той е, че е изискал дълготраен отпуск ", съобщи Денков. „ В съпоставяне с претекстовете, които аз съм показал за прикриване на нарушавания на закона, за политически пристрастия, това е доста по-несериозен претекст “, сподели министър председателят.

Социална политика

Във връзка с данъчните облекчения за деца и помощите при раждане на дете Николай Денков сподели, че през последните две години има доста нарастване на обществените разноски, в това число във връзка с данъчните облекчения и на сумите, които се дават за раждане на деца, и тези за деца, които влизат в учебно заведение в началните класове. „ Има доста сериозен обществен пакет, който ще продължи да бъде обезпечаван. Нека да влезе и бюджетът за 2024 година и ще продължим да обсъждаме тази тематика “, съобщи министър председателят.

За заплатите на чиновниците на Националния статистически институт министър-председателят сподели, че средства са заделени в бюджета за следващата година, с цел да се компенсира тяхното закъснение през годините.

Относно пенсиите министър председателят Денков уточни, че актуализация на пенсиите се чака през идната година с към 11%. „ В момента използваме всички опциите размерът на пенсиите да бъде задоволително висок. Увеличението на пенсиите се дава всеки месец, а не се икономисват средства през годините, с цел да се дадат като някакъв подарък най-после на годината “, сподели министър председателят на въпрос за коледните добавки на пенсионерите.

Шенген

Няма никакви индикации, че България и Румъния вървят по разнообразни писти за Шенген, съобщи министър-председателят. Вчера румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за Блумбърг сподели, че Букурещ може да обмисли обособяване от България за присъединение към Шенген.

Денков разяснява, че тази оценка е единствено за вътрешна приложимост в Румъния. „ Имаме осъществяване по нашите задължения за върховенството на закона, имаме извънреден прогрес по защитата на границите. Трябва да вървим дружно за Шенген, тъй като би трябвало да решаваме общите си проблеми с Румъния. Няма никаква причина да се разисква такова делене “, съобщи Денков.

„ Това, което към момента се чува като несъгласие, е, че системата на Шенген не работи, което споделя австрийският канцлер и министърът на външните работи на Австрия “, напомни министър председателят. Според него обаче това не е наш проблем, а на Европейски Съюз и ние имаме всички учредения да споделяме, че това не може да бъде спирачка за България. Денков е сдържан оптимист, че " този диалог ще успеем да го спечелим, тъй като имаме всички доводи за това ". 

Правосъдие

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши ще бъде на посещаване в България в четвъртък, разгласи министър председателят Николай Денков. Той уточни, че тогава ще може да се разиска нейният опит на европейско равнище, както и проблемите които среща в България.

„ Кой е подкупен и кой не е би трябвало да го каже правосъдната система, а не политиците да развяват едни или други прилагателни “, съобщи Денков запитан за битката с корупцията в България. По думите му по тази причина са направени промени в антикорупционния закон. Именно по тази причина би трябвало да бъдат признати правила за състава на антикорупционната комисия, които следва да бъдат гледани в Народното събрание през идващите две-три седмици, уточни акад. Денков. Той означи, че това са основни стъпки, с цел да може правосъдната система „ да си прави работата “. Денков прикани жителите да подават сигнали и означи, че без сигнали няма по какъв начин правосъдната система да си свърши работата. 

Политика

На въпрос дали чака ГЕРБ да отдръпна поддръжката си за държавното управление, Денков съобщи, че това е решение на ГЕРБ. „ Ако ГЕРБ се интересува от частно партийните си ползи, това може да бъде тяхно решение. Ако те се интересуват от развиването на България, от осъществяването на програмата, която дружно с ГЕРБ сме заложили за държавното управление и Народното събрание, тогава не би трябвало да отдръпват поддръжката си “, разяснява Денков.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР