По думите ѝ такова основание обаче може да е определението

...
По думите ѝ такова основание обаче може да е определението
Коментари Харесай

Гергана Мутафова от ВСС: Призивът на политиците не е основание за спиране на процедурата за избор на нов г...

По думите ѝ такова съображение обаче може да е определението на Конституционния съд, с което беше позволено изговаряне всъщност на настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев да бъде разгласен за противоконституционен текстът от Наказателно-процесуален кодекс, с който беше понижено болшинството за избор и освобождение на обвинител №1.

Мутафова посочи, че Административно-процесуалният кодекс позволява и продължение на процедурата, в случай че със прекъсването й биха били наранени значими публични ползи:

 

„ Това са две елементи на една и съща монета – прекъсването и неспирането заради съществуването на различен, по-голям, държавен или публичен интерес. Това е напълно в преценка на административния орган – да реши кой от двата интереса е по-голям за охраняване„.

 

Според член 54 алинея 1 т. 4 от Административно процедуалин кодекс, административният орган стопира производството, когато Конституционният съд е позволил разглеждането всъщност на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на използван закон. В алинея 2 на същия текст обаче е посочено, че администратвиянт орган, в тази ситуация Висш съдебен съвет, не стопира производството, в случай че прекъсването може да сътвори заплаха за живота или здравето на жителите или да заплаши значими държавни или публични ползи.

 

Дали ще бъде спряна процедурата за избор на нов основен прокурор ще стане ясно на свиканото от провосъдния министър Атанас Славов съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет.

 

За съвещанието министърът е присъединил три тематики в дневния ред:- разискване на данни за опит за напън и въздействие върху членове на Висшия правосъден съвет, инициирали предлагането за предварително освобождение на Иван Гешев от длъжността „ основен прокурор “, присъединяване на магистрати в тази ситуация „ Осемте джуджета “ и предложение за прекъсване на процедурата за избор на основен прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР