По думите на канцлера на ФРГ Бундесверът почти е изчерпал

...
По думите на канцлера на ФРГ Бундесверът почти е изчерпал
Коментари Харесай

Der Spiegel: Шолц отхвърли участието на НАТО във войната в Украйна, спира доставките на оръжия от складовете на Бундесвера

По думите на канцлера на Федерална Република Германия Бундесверът съвсем е изчерпал опциите си да доставя оръжия непосредствено на Украйна, написа изданието Der Spiegel. В същото време, по думите му, Германия ще продължи да оказва финансова помощ на Украйна. Канцлерът още веднъж не отговори на въпроса за директните доставки на тежко въоръжение. Той посочи единодушието на Запада по въпроса за поддръжката за Украйна, само че въпреки всичко изключи директна интервенция на НАТО в спора.

След видеоконференция с присъединяване на държавни и държавни ръководители на страни-партньори и представители на управлението на НАТО и Европейския съюз, немският канцлер разгласи началото на нова фаза на спора в Украйна, означават от редакцията на изданието,
Той акцентира, че Германия ще продължи да доставя оръжие на Украйна в съгласуваност със западните сътрудници. „ Целта е украинската войска да стане способна да се пази против Русия “, сподели той. Собствените запаси на Бундесвера са значително изчерпани, изясни Шолц, по тази причина ръководещите в Берлин са се обърнали с молба към немската отбранителна промишленост да посъветва какви артикули могат да бъдат доставени в най-кратки периоди. Украйна от своя страна ще „ направи своя избор от този лист “, а Федерална Република Германия се ангажира да даде нужните финансови запаси.
 
Шолц още веднъж уточни близкото единогласие със съдружниците на Германия по въпроса за поддръжката за Украйна. „ Би било неправилно да се работи независимо “, изясни той. Според него обаче НАТО няма да се намесва директно в спора. Той е уверен, че съветският президент Владимир Путин „ не е очаквал такива единни дейности “ от съдружниците.
 
Канцлерът даде обещание да финансира директните доставки на оръжия от немската промишленост за Украйна. „ Помолихме немската отбранителна промишленост да ни каже какви артикули може да достави в близко бъдеще “, сподели той. „ Украйна ще направи своя избор от този лист и ние ще й предоставим парите, нужни за покупката “. Според Шолц Украйна продължава да демонстрира интерес към „ противотанкови оръжия, системи за противовъздушна защита, муниции “, както и „ каквото може да се употребява в артилерийските сражения “.
 
На въпрос за доставката на немски танкове Leopard, Шолц отговори, че би било по-целесъобразно да се даде на Украйна руско съоръжение от запасите на източноевропейските страни, с които украинските военни са добре осведомени. Държавите, които дават такова съоръжение, ще могат да получат отплата от Германия.
 
В същото време канцлерът разгласи преустановяване на доставките от складовете на Бундесвера. „ Сега би трябвало да признаем, че нашите благоприятни условия са достигнали своите граници “, сподели той.
 
Шолц уточни също, че Германия е подготвена да поддържа доставката на артилерийски оръжия от Съединени американски щати или Нидерландия за Украйна. „ Готови сме да създадем всичко належащо в тази посока “, означи Шолц, без да навлиза в детайлности. Това може да бъде даването на муниции или помощ при образованието на военните, разясни още канцлерът.
Припомня се, че предходната седмица Съединени американски щати оповестиха доставката на тежка артилерия за Украйна. Във вторник нидерландският министър председател Марк Рюте даде същото заричане на Киев.
 
Шолц прикани съветския президент за неотложно преустановяване на огъня и евакуиране на войските. Той дефинира дейностите на Русия в Украйна като „ безсмислени “, написа Der Spiegel.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР