По думите му, за да смени зам.-председателят на службата, трябва

...
По думите му, за да смени зам.-председателят на службата, трябва
Коментари Харесай

Денков: Има съпротива от Пламен Тончев да сменим заместника му в ДАНС

По думите му, с цел да смени зам.-председателят на службата, би трябвало да има препоръчано ново име. " Аз няколко дни му го споделям, той мълчи ", разяснява Денков за ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, съгласно който нямало съображение да се смени заместника му. " Аз знам какви са основанията, тук има опозиция ", счита Денков. 

Денков уточни още, че справката за машините и рисковете, свързани с тях, е стигнала до него с нарушаване на закона - първо трябвало това да се разиска с него, да се предложат решения и след това да се написа информация, която всички да могат да видят.

" Повече от един месец преди изборите изпратих искане към ДАНС да ни пратят лист с рисковете, които те виждат, и предложение за ограничения, с които да ги преодолеем. Отговори не получихме. Същият този заместник-председател, който пусна справката, я е пуснал без да ми каже. Тя пристигна при мен в това време, когато можеше да я видят всички други. Редът е напълно друг. Тук има нарушаване по закона за класифицираната информация. Този човек първо би трябвало да се обади да каже, че има подобен риск, по-късно да се види дали може да се оправи и по-късно де се гръмне този слух, че има проблем с машините. Направено е било тъкмо по противоположния метод.

Трябва да протече съответната инспекция и да се види какво се е случило, добави пред публицисти на излизане от малкия екран Денков.

Според премиера " едни хора " са желали да отстранен машините от изборния развой и са го създали, нарушавайки закона.

" Нека да погледнем партиите, които от самото начало желаеха да махнат машините от изборния развой и ще забележим кой желае почтени избори и кой - измами ".

Според отчета на ДАНС на 25 октомври зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си и на флашка.

Запитан знае ли дали е имало изнудване към министъра на електронното ръководство Александър Йоловски за публични поръчки за 640 млн. лева и приказвал ли е с него, Денков сподели, че няма визия защо става въпрос.

" С Йоловски такива диалози не повеждам и няма да повеждам. Него към този момент го пазят, има защита, към този момент е в различен режим. Той през днешния ден беше на съвещание на Министерския съвет и говорихме по какъв начин да имаме машини на втори тур. ЦИК са забавили документите и в този момент би трябвало да се работи непрекъснато. Това имам да приказвам с Йоловски, а когато минат изборите, евентуално ще приказваме за нещо друго. Ще попитам заместник-министъра чисто човешки да ми опише какво се е случило. Познавам и Божидар Божанов, и Кирил Петков и това, което прочетох в медиите, е неуместно ", оцени случилото се Денков.

За резултата от изборите и изгодите от машините

" В рамките на това, което можеше да се направи с хартиените бюлетини, имаме резултати. Където има определени кметове, са със доста мнозинство, тъй че нямам подозрение, че определените кметове са определени почтено. За балотажите се надяваме машините да влязат в деяние и да се избегнат тези над 400 000 невалидни бюлетини ", разяснява Денков.

" Машините бяха вкарани поради доста недействителни бюлетини. По отношение на купените гласове - това е закононарушение, би трябвало да се проверява и който го е направил, да си получи заслуженото. Трябва да има санкции. Това нямаше да се случи, в случай че имаше машини.

Не може единствено държавното управление и единствено министър председателят да оправят този развой. Трябва да решим какво да вършим - желаеме ли естествена страна. Ние желаеме почтени избори, да привличаме вложители. Има хора, които желаят да се вършат изори постарому. Опитваме се да ги решим, само че за няколко месеца не можем ".

" Дали ще има машини е въпрос с нараснала компликация, тъй като верификацията на тези машини изисква много време. Екипите работят непрекъснато, с цел да извършат тази верификация. ЦИК закъсня с подаването на документите с Министерството на електронното ръководство още преди първия тур ", добави Денков.

Разбра се, че ние това, което можем да създадем, го направихме. Справката за това какъв брой доста хора са регистрирани на едно място, ние я извадихме, подсети министър председателят по отношение на сигурността на изборния развой.

За бъдещето на ротационния кабинет

" Този кабинет има смисъл да съществува, в случай че си извършва програмата и даде опция на Народното събрание да извърши законодателната си стратегия ", разяснява още Денков.

" Винаги има късмет нещата да се подобрят, в случай че има предпочитание. Отново след изборите би трябвало да се съберем на политическо равнище и да попитаме дали им предпочитание да продължим да си изпълняваме управническата и законодателната стратегия. Ако има предпочитание, ще се откри и метод. Ако няма предпочитание, оправдания ще има хиляда. "

На въпрос по какъв начин гледа на настояването на сътрудниците в (не)коалицията да се сменят министри, Денков изясни че това не го тормози.

" Това, което ме тормози, е появяването в Народното събрание на странни и несъгласувани с държавното управление оферти от вида на тези свързани с " Лукойл ", енергетика и други сходни, което значи, че някои от партиите, които поддържат държавното управление, не са сигурни дали желаят да вървят по проекта, който утвърдихме. Ако те са подготвени да създадат промените в енергетиката, ние имаме всички шансове да дръпнем напред по всички цели. Но в случай че някой чисто популистки гледа по какъв начин да се хареса на едни или други, може би поради изборите в този момент, само че по-късно да не се окаже, че е за нещо друго, тогава всичко може да отиде в неверна посока. Затова изборът в действителност е ние продължаваме ли по тази линия, по която работихме до момента, или търсим някакви други решения, които няма да ни доведат до на никое място ".

Разбрахме се, че министрите ще бъдат заменени, когато има единодушие и от двете страни. Това е, което сме се уговорили, добави той.

За цената на газа и дерогацията на " Лукойл "

Таксата на газа се дължи от " Газпром ". Това, което вършат тези страни, е да се презастраховат, че тази такса няма да се придвижи към техните консуматори, само че задачата ѝ не е такава, акцентира той.

Цената на газа ще се дефинира, когато пристигна времето. Тя зависи от интернационалните пазари и това, което е непокътнато в нашите складове. Не желая да се греша в това, което КЕВР би трябвало да свърши като самостоятелен регулатор, продължи Денков.

По отношение на премахването на дерогацията за " Лукойл " Денков разяснява, че депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев споделя доста неща, които не са правилни.

" Нямаме неруски петрол, с който да захраним рафинерията. Продажбата на " Лукойл " си зависи от продажбата на неговите притежатели. Знаем, че има интерес към компанията, само че дали се водят договаряния не знаем. Ако някой стартира да притиска " Лукойл " и да иззема, тогава във всеки един миг те могат да вдигнат цената на горивата и да се оправдаят с този напън. Това е предизвестие какво ще се случи, в случай че някой тръгне да го прави. Виждам някои дейности като това за седем дни да изчезне дерогацията ". 

За Шенген

Шенген в никакъв случай не е бил мираж. Работим по прецизен проект. През декември ще забележим какво ще се случи. Имам позитивни знаци, че Нидерландия ще изпрати задача, с цел да види какъв е напредъкът, уточни министър председателят.

Досега всичко, което бе планувано по работата на Народното събрание, в действителност се извърши. Моето терзание не е за Нидерландия и Австрия, а дали Народното събрание ще продължи да работи, както до момента. Имаме доста работа, в това число измененията в конституцията, подсети Денков.

За диалога със Зеленски

Непосредственият мотив за диалозите със Зеленски бе желанието на Украйна да изнася повече храни. Основната част от диалога бе обвързвана с транспортните коридори. Опитваме се да оказваме помощ, изясни Денков, откакто в Международния ден на Черно море президентът на Украйна организира телефонен диалог с българския министър-председател.

" Подготвяме една група с Румъния и Турция, която да разчиства от мини. Готови сме с Гърция да изпращаме с влакове зърно надолу към гръцките пристанища. Знаете, че имаме проекти за развиване на концесията в Кавала, има какво да се направи там. Зеленски си сподели, че имат потребност от още боеприпаси и въоръжение и му обясних, че ще създадем каквото можем, само че стига да не застрашим нашите благоприятни условия ", описа министър председателят.

За казуса с демографията

Попитан какво съответно прави държавното управление по проблемите с демографията, той сподели, че има извънредно значима вест, която е пропусната всред свадите с флашките и записите.

" За последдните години един от най-важните индикатори е какъв брой деца има една майка. Миналата година този индикатор е подскочил, не скочил, а подскочил. Тази извънредно значима и добра вест мина всред флашки, само че предходната година има значителен прогрес. Това е резултат от напъните ни. Хората виждат, че като имат повече приходи и сигурност, следват и резултати.

На среща в Министерския съвет, инициирана от Сергей Станишев, през вчерашния ден министър председателят Денков да продължи напъните на евродепутата в приотизирането на битката с демографската рецесия като нова национална цел на България и одобри препоръчаните ограничения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР