По думите му - в изминалите над 25 години много

...
По думите му - в изминалите над 25 години много
Коментари Харесай

Професор Тагарев: Предвид днешната ситуация по сигурността, членс...

По думите му - в миналите над 25 години доста хора са работили извънредно интензивно, интензивно и в сложна конюнктура, с цел да може България да се приготви за участие в НАТО и през днешния ден да се развива като заслужен член на този най-мощен военнополитически съюз.

 

Министър Тагарев прикани повече хора да се срещнат с изложбата на НВИМ, защото тя е доста значима за нашата история. „ Благодарен съм на екипа на музея за положените старания, тъй като доста хора не са осведомени с фактологията, с проблемите, които са решавани през годините, с метода, по който сме допринасяли за съюза, с цел да заемем едно почтено място в него “, акцентира той.

 

Министърът на отбраната Тодор Тагарев каза още, че през днешния ден можем да гледаме с подигравка на самодейностите на партии и политици, които приказват за излизане на страната ни от НАТО. „ Те несъмнено не схващат какво значи това участие от позиция на нашата сигурност и на изискванията, които имаме за икономическо развиване и повишение на благоденствието на българския народ. Ние изискуем точно на участието си в НАТО даже и това, че те могат да импровизират по този метод и да излизат с такива странни начинания “, уточни той.

„ Преди 20 години българското общество направи верния избор за присъединението на страната ни в НАТО. Предвид днешната обстановка по сигурността, това е най-целесъобразното решение, което сме взели в новата ни история “, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов. По думите му, участието в Алианса е обвързване и отговорност, с цел да бъдем съответни на нашите съдружници, на груповата система за сигурност както във връзка с обмисляне и развиване на силите, по този начин и по възможното им потребление. „ Затова съм горделив от това, което се прави в Щаба на защитата и в Българската войска – да участваме равноправно във всички решения, които се отнасят до груповата защита, да сме способни да предоставим на държавното и политическото управление нужната експертиза за вземането на решения, с цел да бъдем заслужен съдружник на Алианса и дружно да бъдем поръчител за сигурността и просперитета на нацията “, съобщи началникът на защитата.

 

Директорът на НВИМ доцент доктор Соня Пенкова уточни в приветствието си, че изложбата се концентрира върху задачите и ученията на Българската войска в годините на нейното присъединение към Алианса, както и върху акценти от построяването на качества и съгласуемост с армиите, съдружници в НАТО. На откриването на изложбата участваха още Николай Свинаров, министър на защитата в интервала 2001 – 2005 година, по чието време през 2004 година България публично стана член на Организацията на Северноатлантическия контракт, представители на дипломатическия корпус и др. 

 

В отговор на въпроси на публицисти, министърът на отбраната Тодор Тагарев посочи, че и сега Министерството на защитата работи интензивно, с цел да се ускори наличието на НАТО на наша територия. „ Наличието на съюзни структури тук усилва нашата сигурност “, акцентира той. „ Едно от достиженията на последните години беше точно това: разбрахме, че би трябвало да влагаме в личната си войска. Дълги години тя беше подценявана, бюджетът падаше непрекъснато до 2018 година Сега към този момент сме на противоположния тренд и въпросът е – по какъв начин да го използваме “, сподели още министър Тагарев.

За решение на проблемите в бранша Министерството на защитата не може да работи без да има последователност, уточни министър Тагарев в отговор на различен журналистически въпрос. „ Независимо кой министър ще пристигна след мен, той ще би трябвало да търси решение на същите проблеми дружно с политическото, военното и административното управление “, сподели още той и добави: „ В последните две години бюджетът за защита набъбна доста и тази година към този момент е над 2 % от Брутния вътрешен артикул “. Стартирани са няколко основни модернизационни планове и се приготвят и други. „ Остава казусът с окомплектоването и задържането на качествени фрагменти и основаването на мобилизационен капацитет. Само в границите на половин година успяхме да увеличим на два пъти заплатите на хората в защитата – с 10% от лятото и с 10% от януари тази година “, уточни още той. 

 

„ По случай годишнината, която означаваме, поисквам 2,5% от Брутния вътрешен артикул за защита “, съобщи адмирал Ефтимов в отговор на журналистически въпрос. Той означи, че по този метод ще бъдат решени проблематичните въпроси след дългогодишното неглижиране на потребността от вложения в защитата. „ За да наваксаме, за няколко години процентът от Брутният вътрешен продукт за защита би трябвало да бъде нараснал, с цел да се решат сериозните нужди. След това отново може да слезем на това равнище “, безапелационен бе началникът на защитата. Той акцентира, че в Закона за защитата и Въоръжените сили са нужни промени, свързани с придобиването на качества, задържането на военнослужещите в редиците на Българската войска и обществения пакет за хората в защитата. „ Проблемите би трябвало да се решат централизирано, систематично и с общ метод “, заключи адмирал Ефтимов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР