По думите му в България неминуемо ще задухат нови ветровеКато

...
По думите му в България неминуемо ще задухат нови ветровеКато
Коментари Харесай

Николоски обвини българските политици, че се месят във вътрешните работи на РСМ

По думите му „ в България неизбежно ще задухат нови ветрове ”

Като директна интервенция във вътрешните работи на Република Северна Македония оцени вицепремиерът на страната Александър Николоски поисканата от ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов оставка, като опрощение за думите на Николоски по ТВ „ Алфа ”, че домакините на президента Гордана Силяновска в София са „ нецивилизовани ” и „ мизерни ”. В изявление за ТВ Сител нощес, той съобщи, че изказването му е било в съгласие с премиера на страната Християн Мицкоски, а „ това, което Бойко Борисов направи, единствено демонстрира какво в действителност желаят те, а точно да диктуват политическите процеси ” в Северна Македония.

„ Да забележим кой ми желае оставка? Олигарх номер едно в България, чиято партия се разпада. Бивш министър председател, упрекнат в корупция. Председател на политическа партия с ясни проруски позиции, която не признава (Северна) Македония ”, съобщи Николоски, написа Българска телеграфна агенция.

Николоски оцени изказването си като почтено и най-малкото, което е можел да каже за изчезналото държавно знаме на Северна Македония в българското президентство по време на визитата на президента на югозападната ни съседка и съобщи, че в случай че Северна Македония беше пускала ноти за всичко обидно, изречено от политиците в България във връзка с Северна Македония, е трябвало единствено с това да се занимават. 

„ Хайде, да кажем, че се е случила неточност (с изчезналото знаме). Случват се неточности. Какъв беше отговорът на Румен Радев? Започна да наскърбява всички нас. Можеше да се извини и да вземем за пример, като знак на благосклонност, да помоли кмета на София на идващия ден, на основния бул. в София да се слагат български и македонски флагове, като знак на опрощение и почитание. Какво направиха те? Започнаха да ни наскърбяват. На обиди се дава отговор по този начин, както аз отговорих ”, съобщи Николоски.

По думите на Николоски „ основният проблем е, че в България има група от двадесетина политици и историци, които нямат какво да предложат на хората и единствената тематика, която им оферират е (Северна) Македония, само че тъй като народът не е доверчив, (в България) излизат да гласоподават 30 % и има седми подред избори ”. 

„ Тази група от 20 политици и историци съумя да скапе другарските връзки сред двата народа, вследствие на което тези връзки са на рекордно ниско равнище ”, съобщи Николоски. 

На въпрос има ли с кого държавното управление на Северна Македония да беседва в България, Николоски съобщи, че „ в България неизбежно ще задухат нови ветрове ”, а с кого да се беседва има.

„ В България има министър председател, на който народът не му знае името. Какво желае той? Ако може и тези избори да са несполучливи, с цел да остане още малко на власт. Това си е негов проблем, само че не може да злоупотребява с нас, не може да злоупотребява със (Северна) Македония, не може да прави проблеми, с цел да остане още някой и различен ден министър председател. Блокират цяла страна, цялостен народ, поради вътрешнополитически въпроси ”, съобщи Николоски.

На въпрос, обвързван с ЖП линията към България, част от Коридор 8, Николоски съобщи, че проблемите там не са свързани с политиката, а със самото създаване и цената на третия стадий - от Крива паланка до границата с България. 

„ Имаше механически разговор сред двете страни, уповавам се, че ще има и политически сред мен и министъра на превоза (на България). На тази среща те признаха, че нямат план за тунела, че нямат направена нито реквизиция, нито планиране на правата от Гюешево, където приключва тяхната ЖП линия до границата и им трябват минимум две години да го създадат ”, съобщи Николоски, съгласно който планът е безценен и неизпълним, поради множеството тунели и мостове на територията на Северна Македония и най-хубавият вид е да бъде изработен нов план дружно с българската страна. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР