По думите му става въпрос за замърсяване от планетарен мащаб.

...
По думите му става въпрос за замърсяване от планетарен мащаб.
Коментари Харесай

Взривяването на Каховската ВЕЦ: Екоцид с руски почерк frognews.bg

По думите му става въпрос за замърсяване от " планетарен мащаб ". Стотици и хиляди тонове почва ще бъдат отнесени в морето от водния поток.

 

През нощта на 6 юни руснаците взривиха Каховската водноелектрическа централа. Стената на язовира бе разрушена, а водата стартира да приижда към градчето Нова Каховка наоколо. Земеделски земи и селища бяха потопени. Хиляди хора от десния бряг на р. Днепър бяха евакуирани. Левият бряг обаче се управлява от съветските сили. Днес се появиха и първите информации за починали хора.

 

Пред “Азовски вести ” - план на Украинската работа на “Свободна Европа ”, законният кмет на Нова Каховка Володимир Коваленко съобщи, че р. Днепър е заляла зоолигеска градина, лятно кино, паркова зона, игрища. 

 

В първите часове след взривяването на язовира водата стартира да залива обитаемоте места в Херсонска област, които се намират надолу по течението. Правителството пресмята, че става дума за към 80 селища. Селата, ситуирани на окупирания от Русия ляв бряг, са в още по-голяма заплаха. 

Не е ясно какво са създали съветските сили, окупирали левия бряг на реката. Що се отнася до следената от украинците част от Херсонска област, евакуирани би трябвало да бъдат над 16 хиляди души. Водата сигурно ще аргументи обилни вреди по домовете на цивилното население в района. 

Заради неконтролираното приключване равнището на водата в притоците на Днепър към този момент се е повишило доста. Заради придошлата вода р. Ингулец е излязла от коритото си. Отнесен е един от мостовете в региона на Николаев.

Унищожаването на жилища и инфраструктура на юг няма да е най-голямата вреда след гърмежа на Каховската Водноелектрическа централа. Днепър е главният източник на питейна вода за 70% от популацията на Украйна. Благодарение на огромния брой акведукти и канали е обезпечено централизирано водоснабдяване на доста огромни градове. Засегнат от случилото се е да вземем за пример Кривой Рог, където жителите са почнали всеобщо да изкупуват водата от магазините в припадък на суматоха. Заради търсенето цената е скочила фрапантно. 

Унищожаването на водноелектрическата централа лишава и окупирания от Русия Крим от водоснабдяване

Екоцид с съветски почерк 

Все още не е ясно кой тъкмо стои зад взривяването на язовир " Нова Каховка ". Украйна и Русия си разменят взаимно обвинявания за случилото се. Важно е обаче да се означи, че в началото Русия отхвърли язовирът да е бил взривен, а след това съобщи, че Киев стои зад нападението. 

Според оценките на министъра на опазването на околната среда и естествените запаси Руслан Стрилец на водните запаси на Украйна са нанесени вреди в размер на към 2 милиарда украински гривни

Едно от най-големите опасения сега е, че гърмежа на Каховската Водноелектрическа централа ще аргументи забележителна смяна в ландшафта на юг от страната. Повече от триста типа животни и растения са застрашени от заличаване. Предстои Държавната екоинспекция да пресметна вредите върху почвите, обектите от естествения резерват, биоразнообразието, горите и други естествени запаси.

Бързото изгубване на вода в контейнер с повърхност над 2000 квадратни километра може да докара до гибелта на огромен брой риби, безгръбначни, мекотели, ракообразни и редки животни, които са живели в тези региони. В обществените мрежи към този момент се появиха фрагменти на мъртви риби. 

 

❗️The undermining of the Kakhovska HPP dam is not only one of the biggest ecological and humanitarian disasters in the east of Europe that led to the flooding of vast territories and many settlements, but is in fact the biggest crime against food security in the world.

The…
— Igor Lachenkov (@igorlachenkov)
 

Ukranians blow up Kahovka dam Herson
— ZOKA (@200_zoka)

В бъдеще обаче това може да промени коренно климата в района. Има риск от образуването на пустиня с всички последици от това - понижаване на преваляванията, прашни стихии и повишение на температурите. Наводняването на сметищата и всеобщата гибел на животни и риби може да докара до активиране на инфекциозни сътрудници.

Голямо количество прясна вода ще отмие и повърхностния пласт почва в наводнените региони, отнасяйки със себе си пестициди и други агрохимикали, които могат да се влеят в Черно море. Това може да окаже въздействие освен върху украинските води, само че и върху риболова в териториалните води на други страни от Черноморския басейн, измежду които и България. 

Влияние ще има и върху вътрешния и международния пазар на селскостопанска продукция. Според оценките на Министерството на аграрната политика и храните в Херсонска област ще бъдат наводнени големи обработваеми площи. Става дума за почти 10 000 хектара земеделска земя в следената от Киев част, както и няколко пъти по-големи площи на левия бряг, който е под съветски надзор. 

Министерството също по този начин предвижда, че повече от 30 системи за напояване на полета в областите Днепропетровск, Херсон и Запорожие ще спрат работа. През 2021 година благодарение на тези системи бяха напоени 584 000 хектара земя. Местните фермери прибраха към 4 млн. тона зърнени и маслодайни култури на стойност към 1.5 милиарда $. Заради гърмежа на Каховската Водноелектрическа централа обаче 94% от напоителните системи в област Херсон, 74% в област Запорожие и 30% в област Днепропетровск са отвън строя, което ще заплаши земеделците. 

Ръководителят на Всеукраинския поземлен съвет Денис Марчук предвижда, че в случай че напояването не може бързо да бъде възобновено в тези региони, Украйна ще загуби 14 % от своята селскостопанска продукция и доста ще понижи експортния си капацитет.

Световните пазари също дадоха отговор на случилото се. Цената на пшеницата незабавно се усили с 3%. Експертите обаче показват, че засегнатите райони са произвели до една пета от зърнените и бобовите растения от цялата украинска годишна продукция, тъй че обстановката може да се изравни ненапълно в бъдеще.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР