По думите му пред БНТ, истината е, че проблемът на

...
По думите му пред БНТ, истината е, че проблемът на
Коментари Харесай

Министър Шишков обвини ГЕРБ: Има некоректни възлагания 2018-2021 г., които са капан за очерняне на пътни фирми

По думите му пред Българска национална телевизия, истината е, че казусът на пътните компании е за възлагания, които са се случвали в интервала 2018 до началото на 2021 година

" Проблемът е, че тези възлагания, които са били един път неведнъж надвишени като финансова стойност и повторно, че част от тези поправки съставляват съществени настоящи поправки. Това е капан, в който попаднаха строителните компании и целия строителен отрасъл ", изясни Иван Шишков - министър на районното развиване и благоустройството.

 

Той напомни, че при предходните два служебни кабинета те стачкуваха за това, че не са си получили парите, само че истината е, че имаше в бюджета 300 млн. лева и възлагане за над 1 милиарда лева

" Ако строителният отрасъл е неудовлетворен, то разумно е да бъде неудовлетворен от остарялото ръководство, което е управлявало страната доникъде на 2021 година Ние обаче сме в непрестанен разговор с тях, не ни изненада решението на Конституционния съд и на всички ни е ясно, че пари в бюджета тази година няма за старите вземания. Още повече, че от бюджета за тази година Народно събрание взе 500 млн. лева и разплати старите заплащания ", посочи министърът.

Шишков добави, че в случай че има опция до края на годината би могло да бъдат разплатени част от тези пари, а останалите да бъдат разплатени от бюджета за идната година.

Регионалният министър сподели още, че поради зимния сезон би трябвало да са прекъснати всички поправки, само продължава ремонтът на виадуктите на Автомагистрала " Хемус ", само че доникъде на декември ще бъде пуснато придвижването напълно по автомагистралата.

Според него казусът не е във компаниите, а във възлаганията: " Беше доста елементарно пътните компании да бъдат очернени и политиците да ги употребяват безусловно за " политическа дъвка ". Фирмите не са отговорни за това, че са изпълнявали строителни действия, предоставени им по този метод от страната ", сподели още Шишков.

Той добави още, че в случай че пътните компании са направили нелегално строителство, то е било по възлагане на страната, а не по тази причина, че те са решили да бъде такова. По думите му остават 1200 км автомагистрали за изграждане и все още за това са нужни към 20 милиарда лева Той прикани политиците да съберат кураж и да вземат решение някои автомагистрали да се дадат на концесия.

" Нямаме автомагистрали първо, тъй като нямаме план, т.е. ние нямаме проектирани автомагистрали. За страдание с всеки минал интервал парите за европейско финансиране понижават. Има проблем в това, че страната е възлагала доста повече в сравнение с е възнамерявала в бюджета да бъдат платени, за интервала 2020-2021 година. Това е истината и не беше по никакъв начин правилно в този спор да бъдат вкарани строителните компании. Има неточни възлагания, само че няма неточни компании ", добави министър Шишков.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР