По думите му основният проблем, на който трябва да се

...
По думите му основният проблем, на който трябва да се
Коментари Харесай

Адв. Андрей Янкулов: Полицаите трябва да се обучават на по-адеква...

По думите му главният проблем, на който би трябвало да се обърне внимание, е манталитетен:

 

" Той първоначално е осъзнаване, че полицията има проблем с метода, по който упражнява репресивните си пълномощия, когато това се постанова. Това досега не сме го виждали. Ако това осъзнаване не се случи преди всичко в управлението на министерството и надолу из управителните равнища в цялата страна, то тези образования ще бъдат единствено проформа – нещо, което би трябвало да се отхвърли като някаква зародила нужда, да отчетем, че сме създали нещо, че поставяме усърдие, че желаеме да се изправим. Ако в действителност няма осъзнаване, че подобен проблем съществува, от тези образования няма да произлезе нищо ", счита експертът.

На манталитетния проблем няма елементарно решение, безапелационен бе специалистът. Според него досега при случай с хипотетично полицейско принуждение реакцията на управлението на Министерство на вътрешните работи е, че " са се справили и в случай че има чиновник, който е превишил пълномощията си, то той ще бъде осъден ". Янкулов обаче не си спомни случай, че в който да е проявена изначално някаква самокритичност при такива произшествия.

 

" А в действителност логиката на нещата би трябвало да бъде следната – откакто има породени телесни увреждания или гибел на жител, презумпцията би трябвало да бъде, че полицията не се е справила, с цел да се стигне до подобен резултат от нейните дейности. Тогава към този момент – да, може да се окаже в хода на една евентуална инспекция на тези произшествия, че в действителност в този случай използването на смъртоносна мощ е била неизбежна и оправдана. Не може презумпцията да бъде противоположната. Докато това съществува като настройка в управлението на министерството, това се трансферира и върху самите чиновници и тяхното схващане за това по какъв начин би трябвало да работят в сходни обстановки ", означи юристът.

Във връзка с периодическите оценки на служителите на реда и разминаването в някои случаи с действителността, той изрази мнение, че на всичко това би трябвало да се реагира със сериозна промяна на метода, по който действа цялата администрация.

 

Адвокатът уточни обаче и различен проблем:

 

" Опираме малко или доста и до манталитета в прокуратурата. Там ситуацията във връзка с полицейското принуждение не е доста по-различно от това в Министерство на вътрешните работи. Горе-долу работи също културата на отказване на такива произшествия, на това, че в големия % в действителност потърпевшите са отговорни, от тях е тръгнало цялото това нещо, а реакцията на служителите на реда е била вярна, замитане под килима, в случай че има превишаване на някакви пълномощия, даже това да е установено, търсене на извинения на такова държание ", сподели още Янкулов.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР