По думите му още днес се очаква да бъде намерено

...
По думите му още днес се очаква да бъде намерено
Коментари Харесай

Земеделският министър: Повредени съоръжения на ”Напоителни системи” са допринесли за щетите след обилните валежи

По думите му още през днешния ден се чака да бъде открито решение на казуса с разрушените след изобилните превалявания защитни уреди на " Напоителни системи ". Най-вероятно те ще бъдат укрепени със средства от Фонда за бедствия и повреди.

Критичната конюнктура след преваляванията у нас ще бъде разисквана на среща при премиера Кирил Петков с присъединяване на министрите на вътрешните работи и на земеделието. В диалозите се чака да се включат и регионалните шефове на засегнатите региони, както и управлението на " Напоителни системи.

Иван Иванов съобщи, че обстановката в бедстващите региони се следи непрестанно като се чака да спаднат водите, с цел да стартира възобновяване на дигите.

Министърът на земеделието прикани всеки собственик, който има унищожени аграрни площи или развалена продукция след изобилните превалявания, да предяви вредите си пред локалната земеделска работа, с цел да бъде заплатен.

От страна на министерството на земеделието Иванов даде обещание смяна в метода на работа на всички служби, тъй че поддръжката на производителите да се трансформира в действителен приоритет.

Земеделският министър ще търси решение на казуса с негодните уреди на " Напоителни системи " и посредством европейско финансиране. Иванов посочи, че в Плана за възобновяване и резистентност е написан детайл, касаещ възобновяване на напоителните уреди у нас. Специална част за напояването е планувана и в Стратегическия проект за развиването на земеделските региони, където най-вероятно ще бъде финансирано построяването на напълно нови напоителни системи от земеделските стопани.

В по-дългосрочен проект съществена цел на новия аграрни министър остава възобновяване на производството на плодове и зеленчуци с висока добавена стойност у нас - по този начин, както е написано в съдружното съглашение. Според Иван Иванов занапред ще се търсят способи за балансиране на производството у нас като предстоят серия срещи с всички наранени браншови организации.

Мнението на земеделските производители ще бъде взето поради и при съставянето на Стратегическия проект за развиването на земеделските региони, даде обещание министър Иванов. Той планува решенията по елементи от проекта да бъдат дадени на Народното събрание, с цел да не бъдат взимани еднолично. Депутатите ще би трябвало да дефинират размера на земеделските дотации и таваните за заплащания.

Смяната на властта няма да забави изплащането на земеделските дотации. До края на годината ведомството има подготвеност да изплати над 600 милиона лв., увери министър Иванов.

Той разяснява и изваждането на Българската организация по храните и Агенцията по горите от структурата на Министерството на земеделието и слагането им под шапката на Министерски съвет. По думите му това е част от политиката на бистрота, одобрена от съдружните сътрудници - контролиращата активност да е отвън министерството.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР