По думите му на 4 юни украинската армия е направила

...
По думите му на 4 юни украинската армия е направила
Коментари Харесай

Шойгу: Русия осуети отдавна планираното настъпление на Украйна

По думите му на 4 юни украинската войска е направила опит за нахлуване в пет посоки със силите на 23-та и 31-ва механизирана бригада на украинските въоръжени сили. В резултат на това, сподели Шойгу, съперникът не е постигнал триумф на никое място и е понесъл загуби: 300 военнослужещи, 16 танка, 26 бойни бронирани машини и 14 автомобила.

Руският министър на защитата сподели още, че на 5 юни Въоръжените сили на Украйна са създали опит за нахлуване в седем посоки благодарение на пет бригади. Според Шойгу " съперникът е бил спрян, понесъл е още по-осезаеми загуби ", които възлизат на повече от 1600 военнослужещи, 28 танка, в това число осем Leopard и три колесни танка AMX-10.

Шойгу твърди, че за три дни боеве по всички посоки ВСУ са понесли загуби до 3715 военнослужещи. Руските военни са унищожили 52 танка на ВСУ, 207 бойни бронирани машини, пет самолета, два хеликоптера, 48 полеви артилерийски оръдия и 53 безпилотни летателни апарата.

При отблъскването на настъплението на ВСУ са починали 71 съветски военнослужещи, а други 210 са били ранени, добави ръководителят на съветското министерство на защитата.

Руското командване не е съобщавало за личните си загуби във войната в Украйна от септември 2022 година насам.

Москва продължава да упреква Украйна за разрушаването на язовирната стена на Коховската Водноелектрическа централа. Шойгу съобщи, че по този метод Киев се пробва " да попречи на съветската войска да настава в този сектор на фронта ".

По-рано представителят на Кремъл Песков съобщи, че Украйна сякаш е взривила язовира, с цел да спре водата да тече към Крим.

Украйнският президент Володимир Зеленски към този момент отхвърли съветските обвинявания и съобщи, че е невероятно да се унищожи хидроенергийното оборудване посредством обстрел. И съгласно него единствено Руската федерация, която управлява централата, е могла да го направи.

" Каховската Водноелектрическа централа е изцяло разрушена, невероятно е да бъде възобновена ", обявиха от " Укрхидроенерго ", а и Киев и Москва се упрекват взаимно за случилото се.

Нивото на водата на Днепър към този момент доста се е покачило Херсонска област и спада нагоре по течението - в Днепропетровска и Запорожка област (в Каховския язовир).

На жителите на крайбрежните региони на Херсонска област е подредено да се изтеглят, а околните до Черно море елементи на Херсон към този момент са наводнени. Островите сред десния и левия бряг, които от самото начало се посещават както от украински, по този начин и от съветски войски, бързо се покриват с вода.

Очевидно е, че в случай че коритото на Днепър в Херсонска област се разшири, украинските интервенции по изпращане на войски или разследващи групи на левия бряг ще станат доста по-трудни, написа украинското издание " Страна ". Включително и през островите край Херсон, които преди скъсването на язовирната стена са били противоречива територия и комфортен " мост " за прекосяване към левия бряг (островите са първите, които се наводняват).

През този сектор би било по-трудно да се извърши и атака - в случай че тя, несъмнено, е планувана там. В същото време не е известно по какъв начин разливането на Днепър в Херсонска област ще се отрази на крайбрежните укрепления и минните полета на съветската войска.

Междувременно в Каховското водохранилище - където се намират Енергодар и Запорожската АЕЦ - равнището на водата спада.

Дали обаче това ще помогне на украинските военни интервенции, е под въпрос, защото вероятностите за оттегляне на крайбрежията на язовира към момента са незнайни.

Широчината на Днепър в този сектор във всеки случай е доста по-голяма, в сравнение с край Херсон - до четири километра на най-тесните места (например край Енергодар).

За съпоставяне - в Херсонска област тя е по-малко от километър. Въпреки това не е изключено заради приключването на водата на юг тези дистанции по вода да намалеят. Но с какъв брой, това е отворен въпрос, написа изданието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР