По думите му бързането е необяснимо, но е обяснимо желанието

...
По думите му бързането е необяснимо, но е обяснимо желанието
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: За 30 г. прокуратурата показа как не трябва д...

По думите му бързането е необяснимо, само че е обяснимо желанието да бъде променена Конституцията. Той разяснява аргументите, довели до смяна на главния закон.

 

" Това за националния празник беше с цел да се насочи вниманието, да се отприщят едни тиради и страсти, само че в тази посока, с цел да остане същинската смяна – тази за правосъдната власт, малко в сянка и там малко по-спокойно да може да се работи. /…/ Оказа се, че за 30 години прокуратурата и по-специално основните прокурори, с едно само изключение, демонстрираха по какъв начин не би трябвало да се реализират пълномощията на основния прокурор. Изключението е проф. Борис Велчев. През останалите мандати бяха по подобен възмутителен метод упражнявани функционалностите на основния прокурор, а това рефлектира и върху активността на цялата прокурорска система – това в последна сметка даде една отрицателна оценка на честния труд на стотици прокурори, които си вършеха работата и не престават да си я правят ", счита професорът.

 

Според него е налице заплаха с измененията да се отиде в прекаленост и фигурата на основния прокурор да се трансформира в основен секретар, а прокуратурата да стане просто подчинена на политиците институция.

 

" Когато прекомерно дълго махалото е било отклонено в едната последна посока, естествено когато то бъде освободено, то отива в противоположната посока, още веднъж в последна точка ", сподели още експертът.

 

Междувременно беше открита процедурата за избор на нови двама конституционни съдии. Проф. Пламен Киров изясни това по този начин:

 

" Крушата узря и падна от дървото, т.е. пристигна му времето. Сега е моментът, в който би трябвало да попълнят състава, освен това с нормално болшинство от Народно събрание, тъй като в случай че влязат в действие конституционните промени, тогава конституционните съдии ще би трябвало да бъдат определени с квалифицирано болшинство. Т.е. от сглобката в този момент са нужни единствено гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ, с цел да бъдат определени конституционни съдии. Тук не са им нужни гласовете на Движение за права и свободи. Освен това, най-вероятно някои от текстовете, откакто бъдат признати, ще бъдат атакувани пред Конституционния съд – за какво да не си осигурим двама конституционни съдии, които ще могат да създадат някакъв баланс от някакви политически сметки, които евентуално се вършат, за съотношението сред гласовете при едно разглеждане и гласоподаване в Конституционен съд и в следствие при оборване ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР