По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които

...
Коментари Харесай

K: Свят | Турската икономика с най-голям ръст от 21 години, правителството в Румъния се разклати

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени. Най-важните политически и стопански вести от деня може да прочетете. Подбрани пазарни и бизнес вести -. Турската стопанска система с максимален растеж от 21 години
Какво се случи? Турската стопанска система се възвръща от пандемията с най-бързия ритъм от над 20 години. През второто тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт на годишна база е бил 21.7%. Това се дължи най-много на потреблението, което пък е оказало напън върху инфлацията, достигнала близо 19%.

Защо това е значимо? Анализаторите означават впечатляващите данни за тримесечието, само че считат, че повишаването на вътрешното търсене не е доста устойчиво. Турският финансов министър Лютфи Елван разяснява, че управлението на инфлацията и поддържането на стабилността на локалната валута остават жизненоважни за устойчивия напредък.
Румънското държавно управление е застрашено от разпад след уволняване на правосъдния министър
Какво се случи? Премиерът на Румъния Флорин Къцу уволни министъра на правораздаването в сряда вечерта и по този начин сложи под въпрос бъдещето на ръководещата коалиция. Къцу упрекна правосъдния министър Йон Стелиян, че е блокирал план за модернизиране на инфраструктурата на районите на стойност 10 милиарда евро. " Няма да приема министри в румънското държавно управление, които се опълчват на модернизацията на Румъния и които изнудват държавното управление ", сподели Къцу в изказване пред медиите.

Защо това е значимо? Уволнението на Стелиян заплашва стабилността на ръководещата коалиция, в която влизат Националнолибералната партия на Къцу, УСР-ПЛЮС на Стелиян и партия на унгарското малцинство, които дружно управляват 56% от местата от Народното събрание. След уволнението прогресивната УСР-ПЛЮС отдръпна поддръжката си за премиера и прикани за диалози за съставяне на ново държавно управление. Ако договарянията се провалят, УСР-ПЛЮС ще поддържат избор на съмнение против Флорин Къцу.
Още значими вести от света
Близо една трета от дървесните типове в света са застрашени от изгубване , а към този момент са изчезнали в дивата природа, демонстрира отчет на Botanic Gardens Conservation International (BGCI). В България от общо 117 типа, присъщи за българската дива природа, има единствено един заплашен - елементарният конски кестен - и той е с ниска степен на опасност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР