По-долу ще ви дадем полезна информация, право на какви прегледи

...
По-долу ще ви дадем полезна информация, право на какви прегледи
Коментари Харесай

Всеки, който е здравно осигурен, има право на тези прегледи!

По-долу ще ви дадем потребна информация, право на какви прегледи имате в случай че здравноосигурен/а. Ако сте навършили 18 години, то, без значение дали сте диспансеризирани или не сте, съществуването на здравна осигуровка значи, че сте в правото си на 1 профилактичен обзор годишно, който включва: анамнеза и обстоен статус, в това число и оценка на психологичния статус; пресмятане показателя на телесната маса; заостреност на зрението; премерване на артериалното налягане и електрокардиограма; проучване на урина с тест ленти за наличието в нея на протеин, глюкоза, уробилироген и кетонни тела; билирубин, рН, установяване в лаборатория на кръвната захар на гладно, при съществуване на риск не по-малък от 12 точки (оценка за риск от захарен диабет се реализира за всички лица над 18-годишна възраст въз основа на запълнен „ Въпросник за риск от развиване на диабет през идващите 10 години “).

В размера на профилактичния обзор са включени и други проучвания – съгласно това, в коя възрастова група попадате. Така за дами от 50 до 69 години се планува мамография на млечните жлези – на всеки 2 години. Ако сте мъж или жена над 65 години, то имате право на цялостна кръвна картина (ПКК) – един път за всяка календарна година. Други проучвания са: триглицериди; общ холестерол и така наречен HDL-холестерол – за лица без сърдечно-съдови заболявания; захарен диабет, хронична бъбречна непълнота (ХБН); LDL-холестерол (за лица със сърдечно-съдови болести, захарен диабет и ХБН) – 1 път на всеки 5 години.

Забележка: Изследвания на LDL-холестерол, общ холестерол, триглицериди, кръвна захар, ЕКГ, мамография – при дамите и PSA (Простатно-Спацифичен Антиген) – при мъжете, осъществени в границите на календарната година по различен мотив, не се правят наново по време на профилактичния обзор.

Сега, когато сте наясно с вашите права по отношение на позволените проучвания по време на постоянните профилактични прегледи, може да не отивате с стеснение при персоналния си доктор за направление и по този начин ще избегнете да плащате за съвещания при експерти.

Дали са задоволителни или не плануваните в профилактичния обзор проучвания е противоречив въпрос, само че сигурно е ясно, че не би трябвало да изпускайте тези прегледи, тъй като посредством тях може да се открият рискови болести в ранен етап, което усилва доста шанса ви да бъдете излекувани.

Инфо: vsyakajena

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР