По-добро разбиране на клиентските нужди, търговските предложения, потребителското преживяване, услугите,

...
По-добро разбиране на клиентските нужди, търговските предложения, потребителското преживяване, услугите,
Коментари Харесай

Онлайн търговията с черна и бяла техника влезе в траен възход

По-добро схващане на потребителските потребности, комерсиалните оферти, потребителското прекарване, услугите, доставката - всички тези фактори и развиването им в вярна посока водят до по-голямо улеснение за клиентите при търсене на нужния им артикул, споделя Владимир Гецов, началник електронна търговия в „ Техномаркет “

- Как се развива онлайн търговията във вашия бранш преди, по време на пандемията и в този момент?

- Отчитаме сериозен растеж на онлайн търговията в бранша за бяла и черна техника в България. Последните две години бяха извънредно динамични, чакаме и 2022 година да не е по-различна. До пролетта на 2020 година сегментът изоставаше спрямо равнищата в Западна и Централна Европа, а също и по отношение на прилежаща Румъния. Използвайки за сравнителна база времето преди пандемията, когато онлайн търговията в нашия сегмент се движеше с мудни темпове на растеж, събитията през март и април 2020 година доведоха до смяна в потребителското мислене и преориентиране към онлайн покупки. Пандемията беше катализаторът, който пренасочи избора на бяла и черна техника от физически обекти към онлайн магазините, а за доста стана и желан метод за покупка. След турбулентната 2020 година, през която растежът беше забележителен, резултатите през 2021 година демонстрираха, че за потребителите в България този метод на извършване на покупки става все по-предпочитан. Пандемията накара огромен брой хора да останат у дома, а това докара до засилен потребителски фокус върху удобствата в домовете им. Първоначалното търсене и потребност бяха за дребни кухненски уреди, които са подобаващи за продажба онлайн, само че последва и лавинообразен интерес към останалите категории като едра бяла техника и тв приемници. Част от хората се реалокираха краткотрайно във вили и места отвън огромните градове, където имаха потребност от нови уреди за обзавеждане. Онлайн предлагането се оказа подобаваща опция дружно с удобството на доставка и спомагателни услуги. Резултатите от началото на 2022 година демонстрират, че растежът при онлайн търговията от миналата година продължава. Вярваме, че това към този момент е трайна наклонност.

- Предвиждате ли усъвършенстване на уеб страницата ви?

- Да. Онлайн търговията е извънредно динамична и това постанова непрекъснати усъвършенствания в техническата инфраструктура. По-добро схващане на потребителските потребности, комерсиалните оферти, потребителското прекарване, услугите, доставката. Всички тези фактори и развиването им в вярна посока водят до по-голямо улеснение за клиентите ни при търсене на нужния им артикул. Не можем да си позволим закъснение в нито една от изброените направления, а задачата ни е да сме до клиентите постоянно когато имат потребност от нас. Продължаваме да развиваме и мобилното ни приложение. Повече от 60% от трафика ни е мобилен, а „ Техномаркет “ е единственият български търговец в бранша за бяла и черна техника, който предлага това в допълнение улеснение.

- Как ще повишите доверието на потребителите си към онлайн търговията?

- Доверието е най-важното самопризнание, което можем да получим. Ежедневната работа на целия екип на „ Техномаркет “ е фокусирана върху това. Смятаме, че спомагателните услуги образуват забележителна част от верния метод към продобиване на доверието на клиентите. Един от положителните образци е бързата и качествена доставка. През 2020 година стартирахме и вложихме старания в развиване на личен превоз, който ни разреши по-добър надзор върху качеството на услугата, експедитивност и успеваемост. Благодарение на това съумяваме да предложим на клиентите си постоянно доставка в границите на 24 часа от стартирането на поръчката. Търсим самодейно противоположна връзка от клиентите ни за качеството на доставката, с цел да подобряваме услугата. Това е и едно от големите преимущества пред чистите онлайнъри, които нямат ресурса да основат сходна организация и работят само с куриери. Тъй като размерите ни са високи, доставките са подкрепени и от двете най-големи и качествени куриерски компании в страната. За всяка една доставка без значение дали превозът се прави от „ Техномаркет “ или някой от сътрудниците ни предлагаме опцията клиентите на място да ревизират дали всичко е наред с поръчания апарат, или да го върнат, в случай че имат забележки по положението му. При вероятно връщане разходът се покрива от нас. 

Монтажите са друга спомагателна услуга, върху която се фокусираме. Немалка част от потребителите избират да получат пакетна услуга и тя се употребява все по-често. Един от минусите на чистите онлайн търговци е неналичието на пряк физически контакт с клиентите. „ Техномаркет “ дава опция на клиентите си при онлайн поръчки да заведат претенция в най-удобния им физически обект, като по този начин могат да разясняват непосредствено с нашите чиновници какъв е казусът и по какъв начин ще бъде отхвърлен. Разбира се, клиентите ни имат и опцията да се съветват първо по телефон, а това икономисва време и улеснява процеса.

Допълнителна причина за основаване и опазване на потребителско доверие е и опцията „ Вземи от магазин “. При поръчка от уеб страницата на „ Техномаркет “ потребителите могат да изберат някой от физическите ни обекти, откъдето да си получат стоката. Плащането може да се реализира или при довеждане докрай на поръчката онлайн, или на място в обекта ни с карта или кеш. Немалък брой клиенти избират тази алтернатива, защото всекидневието им е динамично. Те не желаят да са подвластни от пощальон или желаят да ревизират на място качеството на поръчаната стока, или да получат спомагателна консултация. Отделно могат да изберат продуктите си онлайн, а да ги закупят на място в някой от магазините ни. Това е по този начин нареченият омниченъл метод, при който предлагаме всички вероятни разновидности за връзка.

- Какви са упованията ви за развиването на онлайн търговията във вашия бранш?

- Онлайн търговията в България ще продължи да се развива с все по-сериозни темпове. Що се отнася до бранша за бяла и черна техника, имаме още доста да наваксваме, до момента в който стигнем равнищата в страните от Централна Европа даже от преди 2020 година Потенциалът за развиване е голям и чакаме растежът да се случи доста по-бързо. За нас потребностите, удобството, спестяването на време на клиентите са отправните точки, които дефинират предлаганите услуги и артикули. Целта е извършването на покупки да е потребителско прекарване, а не следващата досадна задача за деня.

Екип на „ Мениджър “. Текстът е от новия брой на " Мениджър ", който е на пазара

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР