По-добри или по-лоши са резултатите от работата на МВР през

...
По-добри или по-лоши са резултатите от работата на МВР през
Коментари Харесай

Какво пише в годишните доклади за работата на МВР?

По-добри или по-лоши са резултатите от работата на Министерство на вътрешните работи през предходната година и от началото на тази досега? Този въпрос излезе на дневен ред откакто министърът на вътрешните работи изиска оставката на основния секретар, а президентът Румен Радев и Петър Тодоров дадоха отговор, че показателни за работата му са отчетите за работата на Министерство на вътрешните работи.

Доклад 1: С какви претекстове вътрешният министър изиска оставката на Петър Тодоров

На 25 август на страницата на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи е оповестен Доклад за план на решение на Министерски съвет за предлагането до президента за издаване на декрет за преустановяване на пълномощията на основния секретар. В него е записано, че Петър Тодоров е виновен за неналичието на организация и надзор върху действия в Министерство на вътрешните работи, което е в директна връзка с настъпилата гибел на шестима полицейски чиновници при осъществяване на служебните им отговорности. Посочени са и образци:
На 02.09.2021 година, към 06:30 часа, на автомагистрала „ Марица ”, длъжностен автомобил на „ Пътна полиция “ излиза отвън пътното платно и се прекатурва. От удара на място умира возещият се на предна дясна седалка мл. контрольор Тенчо Ванчев.На 25.08.2022 година, към 04:54 часа, при опит за прекъсване на рейс с незаконни мигранти, на място умират старши служител на реда Йордан Илиев и мл. специалист Атанас Градев, чиновници на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Бургас.На 26.09.2022 година, към 21:00 часа, по време на осъществяване на служебните си отговорности, свързани с инспекция на разположение, отговарящо на профила „ незаконен мигрант “, преминаващ лек автомобил блъска младши контрольор Генади Троев, чиновник на Районно ръководство Стралджа. Вследствие на удара служителят губи живота си на път за болничното заведение.На 22.11.2022 година, към 05:30 часа, микробус с мигранти се удря в длъжностен автомобил на отдел „ СПС “ при Столична дирекция на вътрешните работи, вследствие на което са потърпевши трима чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи, единият от които младши специалист Кирил Петков почива в УМБАЛ „ Света Анна “.На 07.11.2022 година, към 20:35 ч. на българо-турската граница, неустановено лице стреля по взаимен наряд от чиновници на Министерство на вътрешните работи и Министерство на защитата, вследствие на което младши контрольор Петър Бъчваров от ГПУ Елхово към РДГП - Елхово умира на място.
В отчета е записано още, че вследствие на несбъднат надзор и съответни дейности от страна на основния секретар, в границите на интервала от 2021 година до 31.05.2023 година се следи доста нарастване на осъществените закононарушения срещу личността (умишлени и непредумишлени убийства, с особена жестокост) в столицата и страната, осъществени по време на битови кавги и/или вследствие на осъществено домашно принуждение над дами.

В отчета са посочени още образци, в това число с мистериозното завръщане в България на търсения Aнгел Христов, известен като брат Галев, което съгласно вътрешния министър е в следствие от “неосъществен надзор от страна на основния секретар във връзка с пропускателния режим през Граничен контролно-пропусквателен пункт на страната, издирвателната и охранителна активност, реализирана от органите на Министерство на вътрешните работи ”.

Посочен е и казусът с убийството на Димитър Малинов от Цалапица, при който съгласно вътрешния министър е позволено безучастие.

“Вследствие на това безучастие е позволено причинителят на убийството да напусне страната. Случаят закупи необятен публичен отзив, изпълнен с нагнетяване на ненавист и съмнение към системата на Министерство на вътрешните работи и страната като цяло ", написа в отчета.

В умозаключение се прибавя, че основният секретар е задължен да провежда и управлява главните действия на Министерство на вътрешните работи, като дава отговор за осъществяването им.

“Липсата на първокласен надзор от страна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи има директно отражение върху битката с престъпността, опазването на публичния ред и сигурност в страната и опазването на живота и здравето на жителите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Горепосочените случаи демонстрират, че са налице съществени пропуски в активността на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, което е съображение за преустановяване на пълномощията му ”, е написано още в отчета.

Лоши резултати или чистка?

В края на предходната седмица в известие от пресцентъра на президентството бяха коментирани претекстовете към предлагането за отстраняването на Тодоров от поста. Те бяха избрани като политически и като продължение на пълномащабна чистка в институцията . От администрацията на президента обявиха, че посочените причини за неналичието на организация и надзор върху дейностите на Министерство на вътрешните работи са в остро несъгласие с отчетите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и първото полугодие на 2023.

“Българските жители могат да изискат и да се срещнат с Докладите за активността на Министерство на вътрешните работи за 2022 година и първото полугодие на 2023 година, в които професионалната активност на институцията е оценена въз основата на съответни данни и статистически индикатори. Така те ще могат сами да преценяват каква е същинската причина за настояването за премахване на основния секретар на Министерство на вътрешните работи ", се споделя още в известието.

Самият Петър Тодоров също съобщи през днешния ден, че професионалната оценка за свършеното от него и сътрудниците му са точно тези отчети.

Доклад 2: Какво споделя докладът на Министерство на вътрешните работи за 2022 година?

Трудно е да се даде отговор на този въпрос. Докладът е качен на интернет страницата на ведомството. В него обаче няма повсеместен разбор на посочените в него данни, от който да бъде изработен извод дали се усилват или понижават закононарушенията и надлежно разкриваемостта им. Липсват и резюме на данните и заключения на министерството.

Доклад 3: Какво споделя докладът на Министерство на вътрешните работи за 2023 година?

Относно данните за 2023 година, на 18 август на страницата на пресцентъра на Министерство на вътрешните работи е оповестено известие, съгласно което от началото на годината са регистрирани по-малко закононарушения по отношение на същия интервал на 2022 година В известието се цитира вътрешният министър:

“Категорично не може да приказваме за усложнена криминогенна конюнктура, сочи анализът на данните в Министерство на вътрешните работи на база съпоставяне с предишни години, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. ”

Посочени са и съответни данни - 4% по-малко закононарушения по отношение на същия интервал на 2022 година Отчита се, че от 41 регистрирани умишлени убийства, са разкрити 40. Отбелязва се, че има с 10% по-малко обири и с 8 на 100 по-малко похищения по отношение на МПС.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР