По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи и

...
По-добре е децата да се тестват срещу COVID-19 вкъщи и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: По-добре е тестовете на децата да се правят вкъщи

По-добре е децата да се тестват против COVID-19 у дома и родителите да подписват декларация за резултата, в сравнение с пробите да се взимат от учебно заведение. Това съобщи в „ Тази заран “ консултантът на Столичната община по имунизирането.

В студиото на bTV Кантарджиев сподели по какъв начин се вършат щадящите проби. Той изясни, че 30 минути преди да се вземе проба децата не би трябвало да са консумирали храни или питиета, с цел да се избегне неверен резултат.

„ Тези проби са с по-ниска сензитивност от PCR-а. Точността е към 90%. В цяла Европа родителите се оправят с тези проби “, добави Кантарджиев и посочи, че при позитивен тест резултатът би трябвало да се удостовери с PCR.

Според него връщането на учениците съставлява риск за увеличение на случаите. По думите му обаче прекъсването на дребните възпитаници не е било належащо, тъй като едвам 4% от паралелките сред 1. и 4. клас в столицата са били под карантина преди 3 седмици, когато децата минаха към онлайн образование.

Той предвижда, че през идващите дни ще има огромна смъртност от Коронавирус поради високия брой на заболелите през миналите седмици. Кантарджиев изясни, че в интензивните отделения на ВМА и МВР-болница има настанени над 100 пациенти в тежко положение. В „ Пирогов “ на интензивно лекуване са към 50 души, а в другите огромни столични лечебни заведения – по към 30 пациенти.

„ Трябва да се подготвим, че тази и идната седмица ще има нарастване на смъртните случаи. Аз не съм последовател на локдауна “, добави той.

На въпрос за какво имунизираните се заразяват с COVID-19, Кантарджиев отговори: „ Винаги има пробив по имунизацията. Около 70 души от 1000 имунизирани могат да се заразят и могат да са заразни няколко дни, само че не 14, както е неимунизираният. Ще отделят и по-малко количество от вируса “.

Според него имунизираните, които са били приети в болница, би трябвало да се тестват за антитела при изписване от лечебно заведение, с цел да се откри дали са били с подправен документ за имунизация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР