По-добре да няма нов бюджет към момента, отколкото да има

...
По-добре да няма нов бюджет към момента, отколкото да има
Коментари Харесай

Икономистът Светлин Танчев: По-добре да няма нов бюджет, заложените разходи са огромни

" По-добре да няма нов бюджет все още, в сравнение с да има това, което се предлага. Липсата на бюджет най-малко ще потисне проинфлационните политики, които са заложени в този бюджет ", заяви икономистът Светлин Танчев в предаването " Денят ON AIR ".

Гостът означи, че живеем на заем, в случай че разноските са повече от приходите. В нашия случай са заложени доста ниски доходи, до момента в който разноските са големи. Танчев е останал сюрпризиран от финансовата стратегия.

" В момента е 3 май, те са заложили 11 милиарда лева финансови разходи до края на годината. Това значи, че са доста съществени планове, с цел да " глътнат " такива суми. Не виждам по какъв начин биха могли реалистично да бъдат изхарчени такива пари. Ако съумеят да се похарчат, това неизбежно ще форсира инфлацията ", изясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Танчев, което и държавно управление да одобри бюджета, то би трябвало да го върне в реалистични параметри и да бъде сгънат дефицитът, който потиска инфлацията. Не може страната да сътвори пари, само работещите хора могат да го създадат, посочи икономистът.

" Ролята на страната е да сътвори удобна конюнктура, в която работещите хора да могат да създават повече и да вдигнат приходите ", акцентира Танчев и добави, че би трябвало да се вземат заеми, с цел да има напредък.

" Икономиката е физиката на стопанския живот. По някое време музиката стопира и би трябвало да се заплати сметката. Ако политиците не престават да се заиграват и да гледат в друга посока... Сметките би трябвало да се платят. Трябва да се оправи ДДС-то и да се стегнат разноските за помощи. Цената на тока и газа се върна от 2019 година, инфлацията стартира да се свива. Изоставаме, тъй като държавното управление продължава да гледа само към популистичните ограничения ", сподели още гостът на Ганиела Ангелова.

Според него огромните партии гледат към идващите и бягат от " горещия картоф ", а равнището на дебатите е доста първично. Танчев е на мнение, че от ПП-ДБ са свалили картите прекомерно рано, връзвайки се на един блъф от страна на обиграния Борисов.

" Може би се надяваха на по-добронамерена игра и постъпиха безгрижно. Няма късмет, някои преговорни връзки отново се нарушиха ", счита гостът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР