По-добрата свързаност на страните в Инициативата Три морета ще предостави

...
По-добрата свързаност на страните в Инициативата Три морета ще предостави
Коментари Харесай

МВФ застава плътно зад Инициативата Три морета

По-добрата съгласуваност на страните в Инициативата " Три морета " ще даде по-добри стопански благоприятни условия и качество на живот за жителите, както и по-сплотен и мощен Европейски съюз.

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която управлява българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата " Три морета ". Тя се организира на 6-7 септември в Букурещ. На събитието участваха водачите на 12-те страни участнички, а ръководителите им бяха посрещнати от президента на Румъния Клаус Йоханис, който е хазаин на форума.

Габриел акцентира основното значение на свързаността и постигането на осезаеми резултати в стратегическите трансгранични и районни планове.

Тя посочи и значимостта на присъединението на България и Румъния към Шенген, което ще способства за постигането на задачите на Инициативата " Три морета ".
 Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него
Шенген е доверие и Мария Габриел работи за него

Относно ЦИК, съгласно нея няма риск за каквато и да е интервенция

За страната ни основно значение има развиването на Иновационния фонд към самодейността и опцията за финансиране на планове, съобщи Габриел.

Тя приветства и присъединението на Гърция като 13-ата страна-участничка в самодейността, както и на Украйна и Молдова като асоциирани членове. На срещата водачите на страните от Инициативата " Три морета " одобриха и взаимна Декларация, която показва общите цели и цели.

По време на срещата във видео послание шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пък уточни като основни вложенията в транспортна и цифрова инфраструктура.

По думите й войната на Русия продължава да нанася ужасяващи вреди на Украйна, като тегли надолу вероятностите в страните от " Три морета ".

Инфлацията ще продължава още известно време да тежи на уязвимите фамилии, само че понижава, увери Георгиева и добави, че през идната година се чака растежът леко да се увеличи.

Напредъкът е прекомерно муден и икономическата среда ще продължава да бъде по-предизвикателна, в сравнение с беше преди пандемията, съобщи Георгиева. Рисковете варират от спомагателни шокове, свързани с войната, които да се отразят на цените на храните и горивата, до провокациите от геополитическата фрагментация и климатичните промени.

Икономическата непоклатимост е преди всичко, акцентира шефът на МВФ. Това значи битка с инфлацията , до момента в който борбата бъде извоювана. Монетарната и фискалната политика би трябвало да работят дружно, до момента в който не престават да поддържат най-уязвимите хора, уточни още Георгиева.
 Инфлацията в Европа остава постоянна
Инфлацията в Европа остава постоянна

Очаква се решението на ЕЦБ за лихвения %

По думите й на идващото място по значимост е запазването на надеждни енергийни доставки и незабавен преход към удобна за климата устойчива сила.

Инвестициите в транспортна и цифрова инфраструктура са също фундаментална стъпка съгласно Георгиева. И симулационните модели на МВФ демонстрират, че тук техният резултат може да бъде подсилен през идващите 10-15 години, в случай че бъдат направени вярно, посочи тя. Това значи възстановяване на свързаността през граници и райони и реализиране на същата успеваемост на обществените вложения, както в страните от ЕС-15.

Нужни са и добре замислени регулации, които да обезпечат еднакъв достъп до тази нова инфраструктура за всички консуматори.

И най-после, съгласно шефът на МВФ, би трябвало да се усъвършенства бизнес климата. Повишаването на успеваемостта на ръководството и намаляването на корупцията ще създадат района по-конкурентоспособен, когато фирмите избират къде да влагат в дълготраен проект.

Инициативата " Три морета " е значим катализатор за по този начин мощно нужните частни вложения, акцентира Кристалина Георгиева.

" Докато работите по усилване на вероятностите пред този район, МВФ ще бъде на ваша страна. Защото сме изцяло съгласни с мотото на домакина Румъния за тази конференция - дружно сме по-силни ", добави тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР