По-добрата алтернатива днес за България е да има редовен кабинет

...
По-добрата алтернатива днес за България е да има редовен кабинет
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Шанс за редовен кабинет има с мандат при „Български възход“

По-добрата опция през днешния ден за България е да има постоянен кабинет – и за новия бюджет, и за еврозоната, и за Шенген, а и за Плана за възобновяване. Ако третият мандат отиде при „ Български напредък “, това може да се случи, в случай че попадне в ръцете на Демократична България обаче – надали. Това съобщи пред Би Ти Ви някогашният финансов министър Симеон Дянков.

„ Промяната “ държи корав ляв курс, те бяха център-ляво и в този момент се състезават с Българска социалистическа партия. От тази позиция подобен кабинет би трябвало да включи Демократична България, които обаче по-скоро гледат към локалните избори, дали могат да вземат София, Варна, Пловдив… И в случай че влязат в подобен кабинет, възможностите им са по-малки.

Големите систематични партии ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи имат интерес да се концентрират върху локалните избори, Политическа партия и Демократична България – не, сподели още Дянков.

Очаквам да продължим с двуцифрена инфлация най-малко до есента на 2023 година, предвижда още Дянков.

В края на декември ЕЦБ излезе с доста внезапно изказване, че ще усилва лихвения %, което ще вдигне % на лихвите на всички заеми у нас от февруари-март. „ България потегли от 20% инфлация през септември предходната година, тъй че има още доста да се направи, с цел да се стигне до едноцифрена инфлация “, съобщи Дянков. „ Вярно е, че процесът потегли надолу ноември-декември, само че би трябвало да съпоставяме с други страни. Инфлацията в Съединени американски щати стигна 6% през декември – нещо, за което можем да си мечтаем да реализираме през 2024 година, сподели още той. Затова е значимо дали у нас инфрлацията понижава с темпа на тази в еврозоната. Отговорът съгласно него е по-скоро не.

Лихвените проценти на заемите зависят от тези на ЕЦБ, тъй че от февруари у нас лихвите по заеми ще се усилят с 2,5%.

Много малко евентуално е да покрием критериите за еврозоната и да влезем в нея след 11 месеца, предвижда още финансистът. Инфлацията у нас е над 5 процентни пункта от нужната за влизане в еврозоната. Според него служебното държавно управление е съумяло много да понижи недостига в последните месеци, очевидно не е било разточително през декември, когато всички харчат. Но на нас ни би трябвало постоянно държавно управление, нямаме постоянен бюджет, мъчно ще караме със настоящия, разяснява още Дянков. По думите му със настоящия няма по какъв начин да влезем в еврозоната, не можем да си позволим нещата, които към този момент са обещани от Народното събрание.

На въпрос би трябвало ли България да одобри еврото, като гледаме Хърватия, където цените на съществени хранителни артикули се подвигнаха със 7 до 19% откакто одобри еврото, Дянков отговори: “ Ние сме във валутен ръб от доста години, а Хърватия не, по тази причина сега, в който те влязоха в еврозоната, цените се трансформираха.

Проблем при нас би било при приемане на еврото, че доста от хората у нас държат спестяванията си в левове и може да станат спекулации в кои банки и по кой курс може да се трансфорат в евро “. Според Дянков този предстоящ проблем изобщо не е дискутиран у нас и Българска народна банка и Министерството на финансите би трябвало да го създадат.

Намалението на Данък добавена стойност от към този момент няколко държавни управления е доста популистко и е неверен ход. Обратното – интелигентен ход е повишението на минималната работна заплата, тъй като е предпазен ход, Народното събрание би я повишил в стойности, които бюджетът не може да покрие.

Промяната в Плана за развиване е добра концепция, съгласно Дянков. В него да вземем за пример нереалистично бе заложен градеж на голям цех за акумулатори, за което трябваха 6-7 години. Според някогашния министър в този проект би трябвало да бъдат заложени планове, вложенията от които остават в България.

За спецакцията против компания, която се занимава с криптовалути и с оборот от 94 милиарда, Дянков разяснява, че преходът от крипто- към действителна валута не може да стане без политическо ходатайство или по-точно без държавна административна интервенция. Според него 8-9 милиарда същински пари липсват.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР