По данните на НЦЗПБ за леталитет от COVID-19 четвъртата вълна

...
По данните на НЦЗПБ за леталитет от COVID-19 четвъртата вълна
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: В момента умиращите от COVID-19 са повече от тези през третата вълна

По данните на НЦЗПБ за леталитет от COVID-19 четвъртата вълна изпревари третата. Това е тъкмо противоположното на това, което споделя господин министърът. В момента процентът на умиращите от ковид е по-голям от този на умиращите през третата вълна. Това съобщи някогашният шеф на Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев пред.

„ Преди две седмици имахме по към 1600 инфектирани дневно. Сега имаме 2300-2600. Столицата към момента не е с тежко дифузно разпространяване на болните. Но в случай че се получи такова в София, Пловдив, Варна, Бургас – това ще е доста зле за цялата страна”, сподели още той.

Кантарджиев означи, че това, което го тормози е фактът, че при започване на май са правени по 35 000 имунизации дневно, а през вчерашния ден да вземем за пример те са единствено 7000.

„ Когато ви приказват с лозунги, а не с обстоятелства, знайте, че не са доста същински нещата. Казват: „ Всичко е под контрол”; „ Нямаме проблеми”; „ Справяме се идеално”. Умрелите били по-малко от преди. Не е по този начин, тъй като започнахме да навлизаме в третата вълна с доста висока смъртност, а четвъртата, в която сме сега – с доста ниска с помощта на лятото и на мерките”, разяснява някогашният шеф на НЦЗПБ.

И добави: „ Това, което направи страната напролет на 2020 година, беше да сме страната с минимум болни и да чакаме да пристигна имунизацията. Тя пристигна и стартира регулярно доставяне. Трябваше по 50 000 да се имунизират на ден”.

Според него неприятните послания, основаването на съмнение и това, че политиците са разделили хората на ваксъри и антиваксъри е довело до липса на предпочитание за имунизиране измежду обществото. „ Ако доста се стараеш и приказваш за ковид, те уволняват. А всички, които приказваха ненаучно, против имунизациите, против ограниченията направиха политическа кариера”, сподели Тодор Кантарджиев.

Той разяснява и заразяването с COVID-19 измежду децата. „ Дете може да болести възрастен, само че това става в пъти по-рядко, в сравнение с възрастен да болести дете. Обикновено децата придвижват есенните вируси в фамилията. Така е и с пневмококите. При COVID-19 обаче, това не е по този начин. При него нормално възрастните заразяват децата”, уточни някогашният шеф на НЦЗПБ.

Кантарджиев направи и прогноза, че в Съединени американски щати и Европа пандемията ще затихне в края на пролетта през идната година. „ За нас това не знам по кое време ще се случи. При това министерство и тези възгледи... Като че ли вършат всичко, с цел да не се имунизират хората”, разяснява той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР