По данни от платежната статистика на БНБ, която се води

...
По данни от платежната статистика на БНБ, която се води
Коментари Харесай

Ръст с над 60% на плащанията с електронни пари в България

По данни от платежната статистика на Българска народна банка, която се води по методологията на статистиката на ЕЦБ, за първото полугодие на 2022 година у нас са подредени близо 370 млн. броя безналични потребителски заплащания, което съставлява растеж с към 22% по отношение на първото полугодие на предходната година.

Нарастването при картовите заплащания е още по-осезаемо, като общият брой заплащания с карти, издадени в България, се е нараснал с близо 32% през първото полугодие на тази година по отношение на същия интервал на 2021 година

Още повече пораства и броя на картовите заплащания, инициирани посредством виртуални ПОС терминали - повишаването през първата половина на тази година е с съвсем 37% по отношение на първите шест месеца на 2021 година

Електронните пари не престават да стават все по-популярни у нас и данните демонстрират повишаване с над 60% при броя подредени заплащания с електронни пари за първото полугодие на 2022 година по отношение на същия интервал на предходната година.

Тези данни заяви подуправителят на Българска народна банка Нина Стоянова на 5 октомври при откриването на конференцията DIGI PAY 2022.

Нина Стоянова уточни, че след повече от четири години и половина деяние на Втората инструкция за платежните услуги е пристигнал моментът за оценка на резултата от нейното използване в европейските страни и на нуждата от промени и усъвършенствания. Консолидирането и по-нататъшното стандартизиране на уредбата на специфичните интерфейси е залегнало в работата по почналия към този момент обзор на PSD2.

" В тази връзка през август тази година завърши обществената консултация на Европейската комисия по повод преразглеждането на PSD2, както и събирането на информация за възможна нова правна рамка за отворените финанси (open finance), която да надгради съществуващата уредба на отвореното банкиране.

Целта на сходна нова уредба би била да разреши, при единодушие на клиента, негови данни, попадащи отвън обсега на PSD2, да бъдат споделяни и употребявани наново от доставчиците на финансови услуги за основаване на нови и усъвършенствани услуги.

С прегледа на PSD2 се чака бъде направена и оценка на въздействието на задълбоченото определяне на идентичността на клиента върху равнището на платежни измами.

Проучват се електронната идентификация и решенията, учредени на удостоверителни услуги, като средства за задълбочено определяне на идентичността на клиента ", разяснява Стоянова.

Друга иновация, която дава път на нови развития, включително и в областта на заплащанията, са цифровите валути на централните банки и по-специално цифровото евро.

Подуправителят на Българска народна банка, съобщи, че се планува цифровото евро да бъде електронна форма на парите, издадена от Евросистемата, която ще бъде налична за всички жители и компании.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е в развой на осъществяване на проучвателна фаза по отношение на техническо-регулаторните страни и вероятните опасности при вероятно бъдещо въвеждане на цифровото евро.
 Европа прави още една крачка към цифровото евро
Европа прави още една крачка към цифровото евро

Догодина ще бъде показана законовата рамка

По време на тази фаза Евросистемата си партнира интензивно с необятен кръг от заинтригувани страни, както на институционално равнище, по този начин и с пазарните участници.

Както декларира господин Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, в свое изявление отпреди няколко дни пред Комисията по стопански и парични въпроси към Европейския парламент (ECON), " взаимните старания на обществения и частния бранш бяха основни за построяването на европейската платежна система, която имаме през днешния ден, която е една от най-ефективните в света ", и затова " би трябвало още веднъж да използваме това съдействие, с цел да изградим екосистемата на цифровото евро ".

Според Нина Стоянова чака се цифровото евро да даде на хората спомагателен избор за това по какъв начин да заплащат, да способства за развиване на нови и още по-ефективни общоевропейски решения за заплащане на дребно и да способства за финансовото приобщаване.

С оглед гарантиране функционалността на финансово ходатайство, която имат комерсиалните банки, се обмисля опция за избран предел на средствата, които лицата ще могат да държат под формата на сметка за цифрово евро при централната банка. Европейската централна банка работи интензивно и по избора за механически дизайн на цифровото евро, който да разреши ефикасната му и сигурна приложимост както онлайн, по този начин и офлайн.

Окончателното решение за ориста на цифровото евро се чака да се вземе след октомври 2023 година, когато приключва проучвателната фаза на плана.

Подуправителят на Българска народна банка акцентира, че в България продължава работата по развиване на платежната инфраструктура, която има за цел както въвеждане на модерни софтуерни решения и гарантиране сигурността на платежния развой, по този начин и подготовка за въвеждане на еврото.

През ноември тази година следва миграция към новата консолидирана платформа за TARGET услуги на ЕЦБ. Тя ще дава достъп по едно и също време до няколко услуги. Първата е услугата за осъществяване на сетълмент в евро в действително време - това в действителност е системата TARGET2, в която към този момент участваме.

Втората услуга е платформата за сетълмент на скъпи бумаги в евро TARGET2-Securities (T2S), която все още е настрана. В развой на осъществяване е план за свързването на Депозитаря на ДЦК в Българска народна банка и " Централен депозитар " АД към T2S.

Платформата на T2S предлага общоевропейски сетълмент - паричен и на скъпи бумаги, с пари в централна банка. По този метод българските скъпи бумаги ще имат една по-добра досегаемост за вложителите от Европейския съюз.

Третата услуга в новата консолидирана платформа е TIPS. Тя обезпечава достъп до незабавни заплащания в евро, към които също би трябвало да се присъединим, когато станем част от еврозоната. Промените ще разрешат потребление на SWIFT известия по ISO 20022, съгласуван интерфейс за достъп и общи съставни елементи във връзка с всички TARGET услуги.

В допълнение при започване на тази година бе осъществен планът за миграция на потребителските кредитни преводи в левове към стандартите на Единната зона за заплащания в евро (SEPA). Наред с другите софтуерни преимущества, този план разреши времето за осъществяване на общоприетите потребителски кредитни преводи да се сведе до под един час.

В заключителна фаза е работата, обвързвана с въвеждане на нужните промени във връзка с заплащанията в обществения бранш, които също следва да мигрират към SEPA стандартите.

Този план обгръща необятен кръг от задания, свързани да вземем за пример с дефиниране структурата на бюджетните заплащания в ISO 20022 формат, сетълмент на бюджетните преводи в новата платформа на платежната система БИСЕРА6 за заплащания в левове, основани на SEPA схемите, промени в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) и осведомителния продан в нея и др.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР