По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция

...
По данни от 2022 г. износът на специализирана оръжейна продукция
Коментари Харесай

Износът на оръжейна продукция през 2022 г. е нараснал с 200 процента

" По данни от 2022 година износът на профилирана оръжейна продукция е повишен с 200%. Това е към 1,6 - 1,7 милиарда евро или към 220% растеж по отношение на 2020 година ", съобщи икономическият министър Богдан Богданов в " Денят стартира " по Българска национална телевизия.

" Пловдивският панаир по последни данни е с над 100 млн. загуба. Натрупана през годините. Може би неефективно ръководство, може би целеустремено неефективно ръководство на Пловдивския панаир. Тепърва се проучват данните ", сподели Богданов.

Миналата седмица министерството на стопанската система е завело искова молба за прекъсване на апрортирането на акциите към Пловдивския панаир към сдружението на Георги Гергов. 

" Тепърва съдът ще каже кой е отговорен. за нас беше значимо първо да се спре вписването, което трябваше а стане при започване на юни и Пловдивският панаир в огромната си степен да бъде в частни ръце. Ще следим развиването на правосъдния развой. Тук не е единствено Министерството на стопанската система, получихме поддръжка и от Министерски съвет ".

Нещата, които се случват в ДКК, са познати на обществото, само че няма смяна, уточни министърът. Проблемите са хронични - неефективно ръководство, възлагане на планове без публични поръчки.

" Едната компания е " Монтажи ", другата е " Ел Би ", там също видяхме проблеми, избрани пари липсват. Ние обаче би трябвало да получим противоположна връзка от способените органи, които са алармирани още 2021 година, когато министър на стопанската система беше Кирил Петков ".

По думите му промишлеността се развива и задачата е да продължим развиването ѝ, както и модернизацията на произвеждане. " Стараем се да осигурим и една сигурна среда за хората, които работят в тези фабрики ", съобщи министърът.

По данни на Българска народна банка 2022 година е втората от последните 15 години с най-голям растеж на вложенията, сподели още Богдан Богданов.

" Продължаваме този тренд и през 2023 година, като за първите четири месеца Българска народна банка регистрира към 60% растеж на вложенията в България, това са предварителни данни ".

Най-голям интерес има към районите, които са вложили в инфраструктура - Пловдив, а през последната година и Бургас, който предходната година е бил преди всичко по привличане на директни задгранични вложения с инфраструктура и добре готови индустриални зони.

" С приоритет ще работим за Северна България, изключително поради връзките север - юг, които ще се подобрят поради влизането в Шенген. Например Русе, Плевен, Видин, това са райони, които занапред ще се развиват и изискват старания на-вече за инфраструктурно застраховане, само че и подобаваща работна ръка ".

Данъчната ни политика и сега е атрактивна за огромна част от вложителите, само че би трябвало актуализация на закона за поощряване на вложенията, уточни министърът. Трябва да имаме нови насърчителни ограничения и те да бъдат ориентирани към браншове с действителна висока добавена стойност.

" През последните месеци следим засилен интерес към съответни региони и промишлености от страна на вложителите. Основно индустриални предприятия. В последния месец всеки ден организирам срещи с интернационалните вложители. Виждаме оптимизъм у тях, изключително към идното присъединение на България към Шенген, еврозоната ", сподели министър Богданов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР