По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в

...
По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в
Коментари Харесай

В българска болница украинка и руснак работят рамо до рамо и страдат заради войната 

По данни на Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации в България от месец март тази година 14% от украинските жители, пристигнали в страната ни след началото на войната, са медицински лица - лекари, сестри, лаборанти, фармацевти. Само в една русенска болница те са седмина, оповестяват от БНР. 

Какви са компликациите за бежанците и какви благоприятни условия пропуща българската страна?

В първите месеци след началото на войната на Русия против Украйна в Русе пристигаха стотици бежанци. Благодарение на персоналния морал на бизнесмени, част от тях откриха работа и собствен дом тук, на брега на Дунава. Така и в екипа на частната болница " Медика " има експерти по уши, нос, гърло, по кардиология, по урология, по ортопедия, неврология и лабораторна работа. За да получат медиците този късмет, заслуга има шефката на болницата - Алисе Муртезова, която бе и доброволка към Червения кръст на Дунав мост.

Но в болница " Медика " един до различен в " Кардиологията " работят Анна Гвоздецка и Владимир Шурупов - украинка и руснак. Работят, не водят война.

Вместо да описват на децата си за славното минало, претърпяват нови военни дни. Този път не се гордеят, а страдат.

С българския език двамата лекари от две воюващи страни се оправят, с помощта на доброволците от Варна - Даниела Танчева и Ваня Добрева. За приходите си са надълбоко признателни на управлението на болница " Медика ". За бюрокрацията ни обаче ще се наложи да събират сили. 

Предстоят им изпити освен по езика, а и за валидиране на медицинските им дипломи, което включва пет тежки държавни изпита на материал, който те са учили преди 20 години. Не по специалността единствено, а за всичко, което в миналото са учили - единият в Томск, а другият в Киев. В други страни процедурата не е такава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР