По данни на украинския проект Seakrime досега от Украйна са

...
По данни на украинския проект Seakrime досега от Украйна са
Коментари Харесай

Журналистическо разследване: Русия краде украинско зърно с посредничеството на Турция -

По данни на украинския план Seakrime до момента от Украйна са изнесени нелегално към 500 000 тона зърно - с съветски кораби, които сякаш тръгвали от съветски пристанища, само че в действителност поемали на път от Севастопол.  " Neue Zürcher Zeitung " проверява.

Руският товарен транспортен съд " Шибек Шоли " остава на котва край турското черноморско пристанище Карасу в продължение на шест дни при започване на юли. Още на първи юли украинското държавно управление изпраща публично писмо до управляващите в Анкара с молба да задържат плавателния съд по съмнение в нелегално разтоварване на украински артикули. Киев счита, че корабът транспортира украинско зърно от окупираното пристанище в Бердянск. На шести юли " Шибек Шоли " подвига котва и напуща турските териториални води в посока Русия.

Украинското външно министерство изрази страдание, че турските управляващи са разрешили на съда да продължи да плава макар показаните доказателства. Посланикът на Анкара в Киев щял да бъде поканен, с цел да изясни тази " неприемлива обстановка ". Но казусът е, че не става въпрос за изолиран случай, написа " Нойе Цюрхер Цайтунг " в следствието си, отдадено на случая.

Украйна прикани Турция да предприеме дейности и във връзка с три други съветски кораба. " Михаил Ненашев ", " Матрос Посинич " и " Матрос Кошка " също са обвинени, че са товарили зърно на Крим, който е от окупираните украински области.

Руските кораби изключват устройствата си за следене

Смята се, че част от товара е била продадена на Турция. От седмици насам съществуват от ден на ден индикации, че Анкара купува зърно, което е нелегално изнесено от страната, нападната от Русия.Турските управляващи споделят, че не разполагат с доказателства, според които зърното идва от Украйна. Външният министър Мевлют Чавушоглу увери, че страната му в никакъв случай няма да допусне крадено украинско зърно на територията си. Според документите стоката от въпросните кораби идва от съветски пристанища.

Разследване на украинския медиен план Schemi на " Радио Свобода " от юли обаче разкри, че доста съветски кораби, които настояват, че придвижват товари от съветското пристанище Кавказ, са влезнали в пристанището на Севастопол, откакто устройствата им за следене са били изключени, и там са товарили зърно от зърнения терминал " Авлита ". Ройтерс показва, че упоменатите три кораба са благосъстоятелност на съветската държавна Обединена корабостроителна корпорация, която е глобена от Запада. В три от случаите зърното е било разтоварено в турски пристанища, в други е било превозено през Босфора до Сирия.

Последното корабоплаване на кораба " Михаил Ненашев " от Севастопол до южното турско пристанище Дортьол край Искендерун в края на юни може да бъде ясно проследено. Това става посредством обществено налични данни за местоположението, сателитни изображения и фотоси, направени от турския морски специалист Йорюк Исик. 170-метровият транспортен съд за насипни товари е дебаркирал в Дортьол на 25-и юни, като е разтоварил зърно. Според документите му, той идва от съветското пристанище Кавказ, намиращо се в източната част на Керченския пролив. По данни на Marine Traffic корабът в действителност е бил там на 19-и юни.

Преди това обаче " Михаил Ненашев " бил с изключена система за следене в продължение на седем дни. Снимки и сателитни изображения обаче демонстрират, че той е дебаркирал на зърнения терминал в Севастопол на 15-и юни, където е бил претрупан със стока. На 21-и юни Йорюк Исик снимал съветския товарен транспортен съд да минава през Босфора в Истанбул изцяло претрупан. Шест дни по-късно Исик прави друга фотография, на която се вижда по какъв начин същият транспортен съд стои на кея в Дортьол - явно разтоварен.

Военноморският специалист от Истанбул от години следи морския трафик през Босфора, през последните месеци следи от близко прекосяването на съветски товарни кораби. Потокът от тях не стопира, твърди Исик пред НЦЦ. През последните седмици той е станал очевидец на прекосяването през Босфора на съветски кораби за насипни товари с общ размер от 200 000 тона. По данни на украинския план Seakrime от март до момента от Украйна са изнесени нелегално към 500 000 тона зърно. Исик, представен от " Нойе Цюрхер Цайтунг ", упреква турското държавно управление, че си затваря очите за тази търговия.

Проследяването на произхода на корабите не е доста мъчно, твърди Исик. Особено за турските управляващи. Дори и публицисти могат да употребяват обществено наличните сателитни фотоси, с цел да потвърдят по кое време корабите са дебаркирали в Севастопол и са били натоварени със зърно там.

Руски бойци крадат украинско зърно?

Не е допустимо да се обясни от кое място е зърното в силозите на Севастопол. Селското стопанство на Крим на процедура не действа от години, защото след анексирането на полуострова от Русия Украйна блокира основния канал, снабдяващ региона с вода. На доктрина то би могло да идва и от Русия, само че няма икономическа логичност да се транспортира зърно от Русия през Керченския пролив до Севастопол.

Съществуват съмнения, че зърното в силозите в Севастопол е от окупираните украински области към Херсон. Украински фермери от месеци настояват, че съветски бойци крадат пшеница, царевица и соя от складовете им. Голяма част от тях явно стигат до Крим с камиони. Превозните средства от седмици са блокирани на пропускателните пунктове към полуострова, както се вижда на сателитни изображения, фотоси и един видеоклип, оповестен от украинския дипломат в Анкара.

В случая с " Михаил Ненашев " с изключение на две пътувания през юни до Дортьол, е документирано и едно пътешестване през април до турското пристанище Деринче. " Матрос Посинич " и " Матрос Кошка " пък са отплавали от Севастопол за сирийското пристанище Латакия. Смята се, че главен покупател на краденото украинско зърно е режимът на Башар Асад, гласят догатките на " Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Ще има ли последствия в Турция?

Украинският план Seakrime е записал 21 транспорта на товари от Севастопол до Турция, Сирия и съветското пристанище Кавказ. Там част от зърното се трансферира на други кораби в намерено море, с цел да се прикрие, че е натоварено в Крим. Освен " Михаил Ненашев ", съгласно изследванията на Seakrime и други четири кораба също са взели участие в износа на зърно от Севастопол за Турция през юни.

Изследването на " Нойе Цюрхер Цайтунг " е евентуално взривоопасно за управляващите в Анкара, които поддържат положителни връзки и с Киев, и с Москва. Страната осъди нашествието в Украйна, само че не одобри западните наказания против Русия. Според турското законодателство вносът от Крим от 2017-а година насам е противозаконен, заради което Турция упорства, че всички доставки били от Русия. В случая с товара на кораба " Михаил Ненашев " обаче може да се сметне за потвърдено, че продаденото на Турция зърно идва от Севастопол.

Същевременно Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации са постигнали единодушие по главните противоречиви точки за топене на украинския експорт на зърно по Черно море. Това са съобщили публични лица от Турция и Организация на обединените нации, представени от американския " Уолстрийт джърнъл ". В Истанбул ще бъде основан координационен център от представители на трите страни и интернационалната организация, който ще дава отговор за черноморската търговия със зърно, заяви турският министър на защитата. Анкара от месеци насам се пробва да посредничи сред Русия и Украйна по въпроса.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР