По данни на Световния съвет за златото златният резерв на

...
По данни на Световния съвет за златото златният резерв на
Коментари Харесай

Турция е в първата десетка по златни резерви в света

По данни на Световния съвет за златото златният запас на Турция към сегашния миг възлиза на 564,80 тона.

По този индикатор Турция се подрежда измежду първите 10 страни в света с максимален запас от злато и е изместила от 10-ото място Индия. Според същия източник шампионата по златни запаси държи в света е на Съединени американски щати - 8133 тона, на второ място е Германия и на трето Италия. 

Турски експерти показват, че притежаваното злато от страната образува 18,3 на 100 от валутните запаси на Турция. Само през 2017 година страната два пъти е нараснала златните си запаси, надлежно с 30,1 тона и 33,9 тона.

Златният запас на страната стартира да нараства през 2011 година, откакто централната банка одобри " План за деяние ", с който стартира пазаруването на злато. Президентът Ердоган прикани турците да употребяват злато вместо долари, с цел да спрат спада на лирата по отношение на $.

Централната банка позволи на турските банки да организират така наречен " дни на златото ", които станаха доста известни и чиято цел е да преференцират изкупуването на златото в разнообразни форми - пендари, украшения и т.н, от жителите, кътани допреди " под възглавниците ".

Традиция в Турция е даряването на злато при най-различни мотиви - на сватби, кръщенета, рождени дни.

Благодарение на въведените преференции от 116.1 тона през септември 2011 година, златният запас на Турция към началото на месец февруари 2018 е достигнал 564.80 тона, страната от 15-то място е достигнала 10-то място в света, показват експертите

 

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР