По данни на статистическия институт на Черна гора, Монстат, стойността

...
По данни на статистическия институт на Черна гора, Монстат, стойността
Коментари Харесай

Колко струва потребителската кошница в Черна гора

По данни на статистическия институт на Черна гора, Монстат, цената на минималната потребителска кошница за март е 801,1 евро, което е с 12 на 100 повече в сравнение с през март предходната година, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки  черногорската организация МИНА.

Минималната потребителска кошница включва 374.9 евро за храна и безалкохолни питиета и 426.2 евро за нехранителни артикули и услуги.

„ Разходите за храна и безалкохолни питиета през март тази година по отношение на март предходната година бележат растеж от 16 на 100, а разноските за нехранителни артикули и услуги са нарастнали с 8,6 на 100 ", се показва в известието на Монстат.

Монстат заяви още, че общата стойност на минималната потребителска кошница за януари тази година е 803,3 евро, а за февруари - 809,4 евро.

Минималната потребителска кошница се отнася до потреблението на семейството, което включва хранителни и нехранителни артикули и услуги за поддържането на живота и работоспособността на членовете на семейството.

Минималната потребителска кошница е в сходство с минималните рекомендации на Световната здравна организация и Наръчника по хранене на Министерството на земеделието на Съединените щати от 2010 година (USDA Food Guide 2010) по отношение на минималната калорична стойност на приема на храна в размер на 2210 калории на ден.

„ Стойността на минималната потребителска кошница се базира на данните от изследването на потреблението на семействата и рекомендациите на Световната банка. Стойността на минималната потребителска кошница за четиричленно домакинство се състои от минималните месечни разноски за храна и безалкохолни питиета и нехранителни артикули и услуги “, споделиха от Монстат.

За пресмятане на минималните разноски за храна и безалкохолни питиета се употребяват междинни цени за настоящия месец и месечни количества в килограми за четиричленно домакинство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР